Tennisser Sluiter beëindigt loopbaan in Ahoy

Raemon Sluiter beëindigt later deze maand tijdens het ATP-toernooi van Rotterdam zijn loopbaan.

„Het is mooi geweest”, stelde de 29-jarige tennisser vanmiddag. „De minnetjes werden groter dan de plusjes. Op een gegeven moment kwam ik tot de conclusie dat het beter is te stoppen.”

Sluiter nam zijn besluit een maand geleden. „Ik wilde aanvankelijk nog een jaar vol gas gaan. Maar ik kon het toch niet meer honderd procent opbrengen. De laatste weken heb ik wel doorgetraind omdat ik waardig afscheid wil nemen in Ahoy.”

De geboren Rotterdammer begon zijn profloopbaan in 1996. De tennisser met de dubbelhandige slagen kende zijn grote doorbraak in 2001 toen hij bij zijn debuut in de Davis Cup de Spanjaard Juan Carlos Ferrero versloeg. Met Nederland reikte hij destijds tot in de halve finale van het landentoernooi voor mannenteams.

Sluiter won verschillende challengers, maar slaagde er niet in een toernooi op het hoogste niveau te winnen. Hij stond wel drie keer in de finale van een ATP-toernooi. Niet toevallig was dat keer op keer in eigen land. In 2000 verloor Sluiter in Amsterdam van Magnus Gustafsson. In 2003 bereikte hij zowel in Rotterdam als in Amersfoort de eindstrijd waarin hij het moest afleggen tegen respectievelijk de Wit-Rus Max Mirnyi en de Chileen Nicolás Massú. Zijn hoogste positie op de wereldranglijst bereikte Sluiter in 2003: 46ste.

Sluiter twijfelde de afgelopen jaren over de voortzetting van zijn loopbaan. Na de Davis Cup-nederlaag van Nederland tegen Groot-Brittannië vorig jaar wilde hij zich niet meer beschikbaar stellen voor het team, maar captain Jan Siemerink haalde hem in het najaar over toch weer voor Nederland uit te komen.

Sluiter zakte ver terug op de wereldranglijst waardoor hij niet meer tot de grote toernooien werd toegelaten. Hij besloot begin januari niet naar Australië af te reizen, omdat hij vorig jaar bij geen enkel grandslamtoernooi het hoofdtoernooi had bereikt. De derde ronde op Roland Garros in 2006 was zijn laatste wapenfeit. In 2007 won hij nog een challengertoernooi in Poznan, maar de eerste weken van 2008 waren verre van veelbelovend met nederlagen in de eerste ronde bij challengers in Heilbronn en Wroclaw.

In Rotterdam neemt de tennisser over twee weken afscheid. Toernooidirecteur Richard Krajicek waardeert het dat publiekslieveling Sluiter zijn toernooi uitkoos om zijn loopbaan te beëindigen: „Ik ben heel blij dat Raemon heeft besloten zijn carrière in Rotterdam te beëindigen. Laten we hopen dat hij in Ahoy het beste resultaat van zijn loopbaan bereikt”, aldus Krajicek.