Televisie Voorkeur

Ashes to ashes is een achtdelige politieserie met als een van de hoofdrolspelers de doortastend optredende politie-inspecteur Gene Hunt, gespeeld door Philip Glenister. De serie, die zich afspeelt in 1981, is een spin-off van de populaire serie Life on Mars, te zien op Ned.2. Vanavond het eerste deel: BBC 1, 22.00-23.00u. **THIS IMAGE IS UNDER STRICT EMBARGO UNTIL 0001 HOURS 29TH JANUARY 2008** Picture shows: (L-R) DI Alex Drake (KEELEY HAWES) and DCI Gene Hunt (PHILIP GLENISTER). TX: BBC1 TBC WARNING: Use of this copyright image is subject to the Terms of Use of the digital Picture Sevice. In particular, this image may only be used during the publicity period for the purpose of publicising ASHES TO ASHES and provided that the programme maker KUDOS is credited. Any use of this image on the internet or for any other purpose whatsoever, including advertising and other commercial uses, requires the prior written approval of KUDOS. Kudos

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over een ondernemer die luxe woningen bouwt voor de toekomstige ouderen. De vier miljoen 55-plussers in ons land behoren tot de rijkste generatie ooit. Velen voelen er niets voor om in een bejaardenhuis of seniorenflat te gaan wonen. Grote balkons, vloerverwarming en een centraal stofzuigersysteem in luxe woningen moeten welgestelde senioren een comfortabele oude dag bezorgen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Drie boeren en een boerin zoeken nog via het tv-programma Boer zoekt vrouw een partner. Er zijn duizenden boeren die bij hun zoektocht naar een vrouw geen hulp krijgen van Yvon Jaspers. Een onderzoeksreportage over de vraag waarom het voor boeren vaak zo moeilijk is een vrouw te vinden. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Reportage over de aanpak van kinderen onder de twaalf jaar die misdaden plegen en verder o.a. aandacht voor het debat in de Tweede Kamer over de CO2-compensatiemaatregelen, waarbij volgens critici Nederlandse bedrijven de cliënten grotelijks misleiden. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Holland Doc: Meisjes met dienstplicht. Israël is het enige land in de wereld waar ook vrouwen op hun achttiende jaar worden opgeroepen voor verplichte militaire dienst. Zo ook de filmmaakster Tamar Yarom en de hoofdpersonen in deze documentaire. Jonge vrouwen vertellen over hun ervaringen tijdens twee jaar in het Israëlische leger. Ned.2, 22.50-23.45u.

informatief

Het kinderziekenhuis. Verslag vanuit het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag dat zorg biedt aan kinderen en hun ouders. Kharona is extreem bang voor de tandarts. Ze moet behandeld worden en komt voor een narcose naar het ziekenhuis. Bij Karim worden poliepen uit zijn neus verwijderd. Ned.1, 19.25-20.00u.

Landroof. Reportageserie over plekken in Nederland die dreigen te verdwijnen of er slecht aan toe zijn. Kampen protesteert tegen de bouwplannen in het buitengebied aan de Zwartendijk. De gemeente wil er dure woningen bouwen om het uitdiepen van een afvoergeul voor overtollig water te financieren. De gemeente wil die geul permanent onder water hebben staan zodat er bootjes in kunnen varen. Fred Schoorl van het Nirov geeft uitleg over een door zijn instituut ontwikkelde ‘Nieuwe Kaart van Nederland’. Daarop kan iedere burger zien wat er in zijn of haar achtertuin de komende jaren te gebeuren staat. Ned.2, 19.25-19.55u

Made in the sixties. Thema-uitzending waarin wordt nagegaan wat de jaren zestig van de vorige eeuw hebben betekend voor onze huidige samenleving. ‘The sixties’ worden beschouwd als een periode van bevrijding, democratisering, verzet en ontwikkeling. Maar heeft bijvoorbeeld de seksuele revolutie uit die jaren geleid tot de huidige pornoficatie? Met archiefbeelden en o.a. bijdragen van historicus James Kennedy, Hedy d’Ancona en Puck & Hans. Ned.2, 20.30-21.50u.

China voor beginners. Vijfde aflevering van een tiendelige serie waarin Vlaamse persoonlijkheden hun eigen vakgebied onderzoeken in China. Zij krijgen hulp van de Chinese auteur Lulu Wang, de tussenpersoon die tolkt en gidst. Deze keer met Martine Tanghe die in Chongqing vragen stelt over de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid van Chinese journalisten. Tanghe en Wang bezoeken o.a. de redactie van de kwaliteitskrant Chongqing Morning Post en praten er met de hoofdredacteur. België 2, Canvas, 21.10-22.05u.

Andere tijden: Het ideale figuur. Het geschiedenismagazine brengt een reportage over de schoonheidsidealen door de tijden heen. Met onder anderen Corine Spier-Rotschäfer, de eerste Nederlandse Miss World en oprichtster van het eerste modellenbureau. Zij vertelt over de ideale maten van vroeger. Presentatie: Hans Goedkoop. Ned.2, 21.25-22.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. De leider van de Socialistische Partij, Jan Marijnissen, geeft zijn mening over het eerste jaar van het kabinet en praat over het late offensief van de SP. NOVA-presentator Joost Karhof licht zijn muziekquiz Made in the Sixties toe. Verder o.m. de getekende cartoon van Fokke en Sukke. Presentatie Matthijs van Nieuwkerk, tafelheer Jort Kelder. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Het onafhankelijke Tweede Kamerlid Rita Verdonk komt haar plannen voor Trots op Nederland toelichten. Arie Schans, bondscoach van het nationale team van Namibië, vertelt over zijn ervaringen als coach in verschillende landen. Namibië is onlangs uitgeschakeld in de Afrika Cup. Schrijver en acteur Edwin de Vries vertelt hoe hij in de huid kruipt van concertpianist en componist WladyslawSzpilman in de Nederlandstalige toneelbewerking van De Pianist. Ned.1, 23.00-23.55u.

muziek

Seven Ages of Rock. Zesde deel van een documentaireserie over ontwikkelingen in de rockmuziek. Met origineel archiefmateriaal van optredens, interviews en behind-the-scenes. Afl.: Amerikaanse alternatieve rock: van R.E.M. tot Nirvana. Aandacht voor de Amerikaanse alternatieve rockscene in de jaren ’80 en ’90. Voor de jongeren van generatie X lijkt geen plek in Reagan’s American Dream. Teleurgesteld en pessimistisch over de wereld zoeken zij een stem om hun ongenoegen over de consumptiemaatschappij te verwoorden. Ned.3, 23.40-0.30u.