Studie dossiers Securitate gaat door

De Roemeense regering heeft de dienst die belast is met de bestudering van de archieven van de vroegere communistische geheime dienst Securitate opdracht gegeven zijn werk voort te zetten – met een gewijzigde opdracht.

Met het besluit, een voorlopige verordening, reageert de regering op een beslissing van het Constitutionele Hof. Dat stelde onlangs vast dat de Raad ter Bestudering van de Archieven van de Securitate (CNSAS) ongrondwettig is. Het Hof nam aanstoot aan het feit dat de CNSAS een oordeel kan vellen over politici en hoge ambtenaren die in het verleden met de Securitate blijken te hebben samengewerkt. Het vellen van oordelen is een taak voor justitie, aldus het Hof.

In de verordening van gisteren ontnam de regering de CNSAS het recht om met zijn bevindingen naar buiten te komen. De taak van de Raad is volgens de regering het bestuderen van de archieven van de Securitate en het overhandigen van eventuele belastende gegevens aan justitie, die vervolgens actie kan ondernemen. „Een klein deel van de bevoegdheden van de CNSAS wordt aan justitie overgedragen”, zei premier Calin Tariceanu gisteren op een persconferentie.

Tariceanu zei dat de nieuwe voorlopige regeling wordt omgezet in een definitieve na overleg met de partijen in het parlement.

Het recente vonnis van het Constitutionele Hof heeft in Roemenië veel kritiek gekregen. De CNSAS heeft in het verleden een aantal prominente politici belast met uitspraken over hun Securitate-verleden. Volgens sommigen proberen de rechters van het Hof de CNSAS de mond te snoeren, in de wetenschap dat zij zelf binnenkort aan de beurt zijn voor een antecedentenonderzoek door de Raad. (Reuters, AP)