Stolsel afzuigen is beter dan dotteren

rotterdam, 7 febr. Het afzuigen van een bloedstolsel dat tijdens een hartinfarct een slagadertje rond het hart verstopt is beter dan het traditioneel wegduwen van het stolsel met een ballonnetje (dotteren). Dat schrijven cardiologen van het thoraxcentrum van het Universitair Medisch Centrum in Groningen vandaag in The New England Journal of Medicine. Dotteren is een duizenden keren per jaar in Nederland toegepaste methode om een slagadertje dat het hart van bloed voorziet weer te openen. Maar het ballonnetje dat dan het stolsel wegduwt, beschadigt wel het bloedvat, waardoor het altijd een zwakke plek blijft. In een onderzoek bij bijna 1.100 patiënten mislukte de bloedvatopening met de nieuwe afzuigtechniek bij 17 procent van de patiënten. Dotteren mislukte echter bij 26 procent.