Staakt-het-vuren in grensregio Pakistan

De Pakistaanse Talibaan in het grensgebied met Afghanistan hebben eenzijdig een staakt-het-vuren afgekondigd. Volgens een woordvoerder van Tehrik-e-Taliban Pakistan, een alliantie van Talibaan-gezinde militante groepen, geldt de maatregel niet alleen voor de semi-autonome tribale regio’s, maar ook voor het gebied rond Swat, waar zij sinds maanden hevige strijd leveren met het Pakistaanse leger.

Tehrik-e-Taliban, onder leiding van Baitullah Mehsud, wordt verantwoordelijk gehouden voor een deel van de aanslagenreeks van de afgelopen maanden, waaronder de moord op Benazir Bhutto. Ook hebben Mehsuds strijders een fort in het grensgebied bezet en hebben zij honderden militairen ontvoerd.

De regering zegt voorbereidingen te treffen voor vredesbesprekingen met Mehsud en andere extremistenleiders. Twee eerdere ‘akkoorden van Waziristan’, waarin werd vastgelegd dat lokale stamleiders extremisten uit hun gebieden zouden weren, zijn mislukt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd elk akkoord dat op de mislukte akkoorden van Waziristan lijkt te zullen afwijzen.

Een hoge diplomaat van het Pentagon erkende gisteren dat ongeveer honderd Amerikaanse militairen „sinds enkele jaren” helpen bij de training van Pakistaanse commando’s in het bestrijden van opstanden in de tribale gebieden. De VS hebben de afgelopen weken hun aanbod herhaald om zelf militaire operaties in de grensregio uit te voeren. De Pakistaanse regering is daar voor zover bekend niet op ingegaan. (AP, Reuters)