Rio Tinto wijst hoger bod BHP af

Mijnbouwconcern Rio Tinto wijst het gisteren verhoogde overnamebod van concurrent BHP Billiton af. Het bod van 147 miljard dollar (100 miljard euro) in aandelen weerspiegelt niet de waarde van Rio Tinto, vindt het bestuur van Rio Tinto, dat ook het vorige bod van BHP Billiton afwees.

BHP Billiton is al het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, Rio Tinto is de nummer drie. Samen zouden de twee onder meer dominant worden op het gebied van ijzererts. Staalproducenten in China, Japan en Europa hebben al geprotesteerd tegen de voorgenomen overname, omdat zij vrezen dat de nieuwe combinatie de mondiale ijzerertsprijzen kan gaan dicteren. BHP Billiton heeft nu een aandeel van 15 procent op die markt, Rio Tinto levert 24 procent van alle ijzererts.

BHP Billiton gaat waarschijnlijk in gesprek met het Chinese staatsbedrijf Chinalco en de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa, die samen vorige week een belang van 9 procent in Rio Tinto kochten. BHP Billiton zei het bod ook door te willen zetten zonder de steun van de nieuwe grootaandeelhouders. Het merendeel van de aandelen van Rio Tinto is beursgenoteerd. Xiao Yaqing, topman van Chinalco, zei eerder geen problemen te hebben met het verkopen van zijn aandelen aan BHP Billiton als „de opbrengst aantrekkelijk is”.

Vijf zakenbanken waaronder Goldman Sachs en Citigroup garanderen het bod van BHP Billiton met een kredietfaciliteit van 55 miljard dollar, die BHP Billiton later weer zou aflossen door nieuwe aandelen uit te geven. In december zou BHP Billiton nog geprobeerd hebben 70 miljard dollar te lenen, maar zoveel risico wilden financiers volgens analisten niet lopen. Dat zou het gevolg zijn van de lastige omstandigheden op de kredietmarkt, als gevolg van de wereldwijde kredietcrisis. (Reuters, Bloomberg)

Breaking views: pagina 19