Remigranten in Marokko ‘dupe Belastingdienst’

Marokkaanse remigranten die met een klein pensioen naar Marokko zijn teruggekeerd worden nog steeds gedupeerd door de administratieve chaos rond de Nederlandse zorgtoeslag. Die chaos wordt veroorzaakt door het aanhoudend slecht functioneren van de Nederlandse Belastingdienst.

Dat staat in een brief aan staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) van het hulpbureau van de Stichting Steun Remigranten in het Marokkaanse Berkane. De brief werd vandaag overhandigd door de Rotterdamse burgemeester Opstelten (VVD). Opstelten bezocht deze week Berkane.

De problemen spelen al sinds 2006 bij de invoering van het nieuwe stelsel van de zorgverzekering. Vooral remigranten met een gedeeltelijk pensioen dreigden hun uitkering kwijt te raken door de nieuwe regeling. Aanvankelijk werd dit gecompenseerd door de zorgtoeslag die via de Nederlandse belastingdienst werd uitgekeerd. Via een nieuwe herziening bestond hierop vanaf begin vorig jaar geen recht meer, maar bleef de Belastingdienst niettemin de toeslag uitkeren, in sommige gevallen tot op heden.

Volgens het hulpbureau bleek het ondanks herhaalde pogingen hiertoe onmogelijk de betalingen te laten stoppen. Honderden uitkeringsgerechtigden zijn nu ernstig gedupeerd omdat ze met terugvorderingen te maken krijgen. De stichting spreekt daarbij van een „zeer onprofessionele werkwijze bij de Belastingdienst”.

„Je ziet daar in Berkane van die dikke dossiers met stapels blauwe brieven van de belastingdienst. Puur Kafka”, aldus burgemeesterOpstelten, die zich onder de indruk toonde van de kwestie. „Ik hoop dat dit uitvoeringsprobleem door de heer De Jager opgelost kan worden.”

Gisteren voerde Opstelten gesprekken met de havenautoriteiten en het stadsbestuur van Casablanca over vormen van mogelijke samenwerking. Rotterdam steunt Casablanca onder meer bij het opknappen van een park en botanische tuinen.

    • Steven Adolf