Rechtszaak begint om Franse doden door groeihormoon

Parijs. Zeven Franse medici die worden verdacht van een rol bij de dood van ruim honderd kinderen staan sinds gisteren voor de rechter. De slachtoffers stierven aan de ziekte Creutzfeldt-Jakob, de menselijke vorm van de gekkekoeienziekte, na behandeling met het groeihormoon somatropine. Dit wordt geïsoleerd uit de hypofysen van overledenen en is gevaarlijk als één van de donoren leed aan Creutzfeldt-Jakob, wellicht zonder dat dit bekend was. Omdat er veel hypofysen worden samengevoegd bij de productie van het groeihormoon, kan een hele partij door één patiënt zijn besmet. De Franse artsen worden ervan verdacht de ouders niet te hebben geïnformeerd over de risico`s. Omdat de ziekte zich vaak pas na jaren manifesteert, vallen er mogelijk nog meer doden. Nederland staakte het gebruik van het groeihormoon in 1985.