Parlement in Turkije eens met hoofddoek

Het Turkse parlement heeft vannacht in eerste lezing ingestemd met opheffing van het verbod op de dracht van hoofddoeken binnen de universiteiten.

De grondwetswijziging die opheffing van het verbod mogelijk maakt werd met een grote meerderheid aangenomen. De tweede en beslissende stemming heeft zaterdag plaats. Omdat de AK-partij van premier Erdogan en de nationalische MHP-partij beide opheffing van het verbod willen, staat het nu al vast dat zaterdag de grondwetswijziging opnieuw zal worden aangenomen.

Het debat van gisteren, dat voor een groot deel rechtstreeks op de Turkse televisie werd uitgezonden, was bij vlagen uiterst fel. Zo beschuldigde Kemal Anadol, parlementslid van de streng seculiere CHP-partij, dat de hoofddoek het topje van de ijsberg is en dat het uiteindelijke doel van de AK-partij is van Turkije een islamitische staat te maken. Minister Çiçek van de AKP vergeleek de CHP daarop met een soort Tsjernobyl omdat de partij als een ontploffende kerncentrale angst over Turkije zou uitspuiten. De angst, onderstreepte woordvoerder na woordvoerder van de AKP, is onterecht. Doel van de opheffing van het verbod is de keuzevrijheid voor vrouwen te vergroten. Dezen bepalen zelf of ze de hoofddoek willen dragen of niet.

De grote vraag is nu wat met name de CHP nog kan doen om de opheffing van het verbod tegen te houden. Woordvoerders van de partij zeggen steeds dat zij een beroep zullen doen op de ‘wet en het volk’.

Met dat eerste bedoelen zij dat zij de grondwetswijziging willen voorleggen aan het Opperste Gerechtshof in Turkije. De rechters daarvan zijn streng seculier dus het is bepaald niet uitgesloten dat het Hof ten faveure van de CHP zal oordelen. Of het volk de partij ook zo goed is gezind, is een grotere vraag. Bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar deed de partij het veel slechter dan zij verwachtte en kreeg de AKP meer dan 40 procent van de stemmen. Een meerderheid van de Turkse bevolking, zo suggeren opinieonderzoeken, is voor opheffing van het hoofddoekenverbod.