Oranje verbluffend effectief

Het Nederlands elftal heeft gisteren het oefenduel tegen Kroatië met 3-0 gewonnen.

De spelers van Oranje voelen zich lekker bij de nieuwe speelwijze.

Verdediger John Heitinga (rechts) maakt vallend met zijn hoofd het eerste doelpunt voor het Nederlands elftal, in het oefenduel met Kroatië. Foto AP John Heitinga of the Netherlands, right, scores past goalkeeper Stipe Pletikosa, center left,during a friendly soccer match with Croatia, in Split, Croatia, Wednesday, Feb. 6, 2008. (AP Photo/Darko Bandic) Associated Press

Marco van Basten hield als bondscoach van het Nederlands elftal drieënhalf jaar lang halsstarrig vast aan de huisstijl van zijn voormalige werkgever Ajax. Het zogenoemde 4-3-3 systeem leidde zelden of nooit tot een dominant en aantrekkelijk spelend Oranje. In de aanloop naar het EK in Oostenrijk en Zwitserland viel de oefenmeester onder druk van de publieke opinie en na overleg met een groepje internationals van zijn geloof af. De speelwijze van PSV vormt nu de blauwdruk. De eerste serieuze test van het nieuwe 4-2-3-systeem pakte gisteravond tegen Kroatië verrassend goed uit. In het uitverkochte Poljud Stadion van Split won Nederland overtuigend met 3-0.

Nederland en Kroatië zoeken op het voetbalveld graag de aanval. Beide ploegen laten zich graag ‘de Brazilianen van Europa’ noemen. Van Basten zou het liefste in navolging van zijn leermeester Johan Cruijff de tegenstander willen overrompelen, maar hij heeft inmiddels ingezien dat Nederland daar de spelers niet voor heeft. Zeker niet wanneer hij zoals gisteren geen beroep kan doen op sterspelers als Robin van Persie en Ruud van Nistelrooy. Bovendien is het internationale voetbal veranderd. Ploegen die tot de wereldtop behoren spelen ‘realistisch’. Vrijwel geen topelftal speelt nog met twee vleugelaanvallers en een centrumspits.

Het Nederlands elftal doet dat sinds kort dus ook niet meer. Oranje begon gisteravond met in de achterste linie met Mario Melchiot, John Heitinga, Danny Mathijssen en Tim de Cler. Daarvoor speelden Giovanni van Bronckhorst en Demy de Zeeuw als twee verdedigende middenvelders die het drietal Ryan Babel, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder moest ondersteunen. Spits Klaas Jan Huntelaar was de meest vooruitgeschoven speler. Het Nederlands elftal was voor het eerst sinds tijden weer eens in balans.

De technische staf en de spelers van Oranje straalden vanaf de eerste minuut vertrouwen uit in de nieuwe speelwijze. Het leek of de ploeg een juk van zich af had gegooid. De ploeg die eind vorig jaar na een aantal zwakke optredens de hoon van het publiek over zich heen kreeg, was vrijwel negentig minuten lang de betere tegen Kroatië. De ploeg van bondscoach Slaven Bilic begon nog wel als favoriet aan het oefenduel. Het sierde Van Basten dat hij vlak voor het eerste fluitsignaal koeltjes zei dat „Nederland niets onderdoet voor de Kroaten”.

Van Basten kreeg gelijk. Sterker, het Nederlands elftal zette de Kroaten voor eigen publiek te kijk. In de negende minuut brak Heitinga met een rake kopbal uit een vrije trap van Sneijder de wedstrijd open. Oranje legde in het vervolg van de wedstrijd het Kroatische publiek nog verder het zwijgen op.

Het tactisch sterk voetballende Nederland werd acht minuten voor rust opnieuw beloond. De Cler zette na een slimme steekbal van Van Bronckhorst goed door en schoof de bal in de voeten van de volledig vrijstaande Huntelaar. De spits van Ajax schoof de bal simpel in het doel: 2-0. In de slotfase maakte Jan Vennegoor of Hesselink nog een derde treffer voor Oranje.

Het Nederlands elftal vergrootte door de overwinning het zelfvertrouwen. De ploeg had zich tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het EK vervreemd van het Nederlandse publiek. Het elftal van Kroatië werd daarentegen na een sensationele 3-2 overwinning op Wembley tegen Engeland, dat daardoor werd uitgeschakeld voor het EK, tot één van de favorieten voor de Europese titel gebombardeerd. De aanvallend ingestelde Kroaten werden gisteren echter afgebluft door een uiterst effectief spelend Oranje.