Oorlogskunst Rusland op web

De Russische overheid heeft op internet een lijst gepubliceerd van door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog gestolen kunstschatten. Op de site en in dertien Engelstalige boekwerken wordt melding gemaakt van 46.000 uit musea gestolen kunstwerken en 3.541 zeldzame boeken, manuscripten en brieven. De databank moet kunsthistorici, juristen en de kunsthandel helpen met het terugvinden van cultuurschatten.

Naar schatting 423 Sovjetmusea waren tijdens de oorlog door de nazi’s beschadigd. Er waren speciale kunstbrigades die de musea systematisch plunderden en de kunstwerken naar Duitsland lieten overbrengen. Mogelijk zijn sommige objecten vernield, maar volgens Lidia Romashkova van het Tretyakov Museum in Moskou is het meermalen voorgekomen dat verloren gewaande kunstwerken weer opdoken. Tijdens de oorlog werden de paleismusea in de buitenwijken van St. Petersburg het meest bestolen. Het Tsarskoe Selo Museum, behorend bij het paleis van Catherina I, rapporteerde 13.216 vermiste kunstwerken. Het Pavlovsk Museum mist 7.306 objecten, Peterhof 2.219 en het Gatchina meldt 9.185 ontbrekende stukken.

Hoewel de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog nooit zo ver als Moskou zijn gekomen, maakt het Tretyakov melding van 37 vermiste schilderijen, waaronder Blinde armen op een markt in de Oekraïne van Vladimir Makovsky. Deze werken waren in de jaren dertig uitgeleend aan Russische ambassades in Duitsland, Oostenrijk, Polen en zijn spoorloos verdwenen.

In het overzicht staat niets over de kunstschatten die de Russen tegen het einde van de oorlog uit Duitse, Poolse en adere Oost-Europese musea lieten verdwijnen. Volgens Rosokhrankultura, de Russische overheidscommissie voor kunstbehoud, zijn er nog 250.000 uit Duitsland afkomstige kunstwerken in Russische musea aanwezig. Rusland beschouwt deze werken als ‘compensatie’, aldus Rosokhrankultura. (Bloomberg)

Overzicht van geroofde kunst op: www.lostart.ru