Ook vissen kunnen zaden verspreiden

Rotterdam, 7 febr. Niet alleen vogels en zoogdieren maar ook vissen kunnen zaden verspreiden. Biologen onder leiding van Mauro Galetti van de São Paulo State University hebben ontdekten dat de piranha-achtige vis Piaractus mesopotamicus de belangrijkste verspreider is van de zaden van de tucumpalm, Bactris glaucescens. Dat schrijven zij in het februarinummer van Biotropica. De vis, die lokaal pacu wordt genoemd, zwemt ver het bos in als het regenwoud van het Braziliaanse Pantanal overstroomt tijdens het regenseizoen. De onderzoekers troffen tot 141 intacte palmzaden aan in het spijsverteringskanaal van de pacu`s. De vruchten van de tucumpalm worden ook gegeten door pekari`s, rhea`s, leguanen en brulapen, maar de onderzoekers concluderen dat deze dieren weinig tot niets bijdragen aan de zaadverspreiding.