ook in première

The Mist. Regie: Frank Darabont. Met: Thomas Jane. In 40 bioscopen. ***

Regisseur Frank Darabont is specialist in het verfilmen van verhalen van zijn goede vriend Stephen King. Na het geliefde The Shawshank Redemption (1994) en The Green Mile (1999) is The Mist, gebaseerd op een novelle uit 1980, al zijn derde King-verfilming. De hoopvolle, humanistische boodschap van The Shawshank Redemption, een Fremdkörper in het werk van King, is hier ver te zoeken. The Mist is een uitgesproken cynische film.

Na een grote storm is een mysterieuze mist neergedaald over een dorpje in Maine. David Drayton (Thomas Jane) komt met zijn zoontje en andere dorpsbewoners vast te zitten in de supermarkt, als blijkt dat zich in de mist gruwelijke reuzeninsecten en andere monsterlijke wezens schuilhouden.

Het gevaar brengt het slechtste in de dorpelingen boven. Een deel van hen schaart zich achter de godsdienstwaanzinnige Mrs. Carmody en gaat op zoek naar een zondebok. Maar ook de agressieve rationalist van het gezelschap, Brent Norton, komt er niet best af. Alleen de pragmatische Drayton weet zich enigszins staande te houden.

Jammer genoeg ligt de nihilistische antimoraal er veel te dik bovenop. Wat veel beter werkt, is de manier waarop Darabont speelt met de verwachtingen van de kijker. De filmconventies schrijven voor dat een personage dat vanaf het begin prominent aanwezig is, niet onverwacht en terloops uit het verhaal verdwijnt, of dat een karakter dat aanvankelijk boos en wrokkig is gaandeweg een andere, betere kant laat zien. Maar in The Mist blijkt helemaal niets zeker te zijn. Dat maakt deze film pas echt eng. (PdB)

Alvin and the Chipmunks. Regie: Tim Hill. Met de Nederlandse stemmen van: Thomas Berge, Levi van Kempen, Nicolette van Dam, Roxanne Hazes. In: 92 bioscopen. **

Het is een beetje te laat voor Alvin and the Chipmunks. De kerstfilm met de zingende eekhoorns (van wie de stamboom teruggaat naar The Chipmunk Song en de bijbehorende tekenfilmserie The Alvin Show uit de jaren zestig) heeft in februari niet meer zoveel in de bioscopen te zoeken. Soms is het jammer dat je in plaats van een recensie niet even een mp3’tje kan laten horen: de heliumstemmetjes van eekhoorn Alvin en zijn vriendjes die het leven van songwriter Dave (Jason Lee) op z’n kop komen zetten, zouden voor ouders de doorslag moeten geven. Wie het geen bezwaar vindt dat de kids de komende weken op lachgas Christmas time is here zingen, kan met een gerust hart gaan en neemt de eentonig nasale nasynchronisatie ook wel voor lief. Met goede wil is in de film nog een soort van parodie op het hele rockcircus te zien en hij is beslist met goede wil gemaakt. Maar als het om gekke beestjes met enge stemmetjes gaat dan zijn de Happy Tree Friends (happytreefriends.atomfilms.com) als het nieuwe South Park momenteel toch meer bij de tijd. Ook voor kinderen die, ondanks de disclaimer op de site, daar volop naar kijken. (DL)

Met bijdragen van Dana Linssen en Peter de Bruijn