Niets politieks (behalve Reagan, Bush en Obama)

Het doel was deze week Amerikaanse tijdschriften te bespreken die niets met politiek te maken te hebben. Bladen als Newsweek en Time zijn bij voorbaat verouderd, zo vlak na Super Tuesday. Die tijdschriften kan je beter online volgen.

Maar er is bijna geen ontkomen aan in het American Book Center in Den Haag. De verkiezingskoorts heeft zelfs toegeslagen bij American Cowboy (maandelijks, 7, 95 euro). Oud-president Ronald Reagan siert, met cowboyhoed, de cover en de redactie vraagt zich twintig jaar na het laatste Reagan-jaar af: „Wie spreekt er voor het Westen?” Staten als Montana, Idaho, Colorado en Oregon – sociaal liberaal, economisch conservatief en voorstanders van zo weinig mogelijk controle van de federale overheid – zijn de ‘fly-over’-staten geworden, klaagt oud-Congreslid Pat Williams. De presidentskandidaten vliegen er letterlijk over heen. „De partij van Reagan (Republikeinen, red.) denkt dat als ze hun Stetson-hoed schuin opzetten, de Westerlingen zullen denken dat ze betrokken zijn. De andere partij denkt dat als ze één keer per jaar (..) onze hellingen afskiën, dat we op hen zullen stemmen.”

Ook Vanity Fair (maandelijks, 6,95 euro) heeft het over politiek – naast een groot verhaal over Indiana Jones (na vijftien jaar komt er een vervolgfilm) en een Groot-Brittannië-special over terreur, adel en prinses Diana. Het blad meet het succes van het presidentschap van Bush af aan het aantal boeken dat over hem verscheen. Conclusie van Vanity Fair: bijna alle schrijvers gaan ervan uit dat de ‘dictatuur’ van Bush en Cheney een mislukking is.

Ebony, het blad voor zwarte Amerikanen (maandelijks, 6,50 euro) kon duidelijk niet om Barack en Michelle Obama heen in de portretserie over succesvolle zwarte stellen. Hoewel ze wel uit de toon vallen: alle overige stellen, onder wie zangeres Beyoncé en hiphopper JayZ, komen uit de film- en muziekindustrie. Er moeten ook andere rolmodellen zijn, getuige het interessante, maar korte verhaal over het grote aantal zwartestudentenverenigingen (met totaal meer dan één miljoen leden). De eerste, Alpha Kappa Alpha, werd opgericht in 1908, twaalf jaar voordat zwarte Amerikanen mochten stemmen. En sindsdien zijn dergelijke verenigingen en hun alumni actief op politiek en economisch gebied, en vooral ook op het gebied van liefdadigheid. Maar sterrenechtparen spreken kennelijk meer aan.

Voor wie helemaal niets van politiek wil weten maar behoefte heeft aan nog meer sterren, is er gelukkig altijd US Weekly, (wekelijks, 6,50 euro) met alles over Hot Hollywood. Geen woord over politiek (oké, een kort berichtje over de liefde tussen de Franse president en zangeres Bruni met de woorden ‘ooh la la’), en zelfs niet over de staking van scenarioschrijvers. Wel veel galajurken en Britney Spears. En een verhaal over de ‘tragische dood’ van kindster Brad Renfro (25), die werd „overmand door drugs en demonen”. Renfro speelde het kleine jongetje naast Susan Sarandon in The Client, naar een boek van John Grisham, en zij noemt hem „de liefste, meest getalenteerde jonge acteur van de afgelopen tijd”. Net5 zendt de film morgen uit.