Naam van SP-krant al veranderd

Partijleider Jan Marijnissen deelt de nieuwe SP-krant uit bij station Den Haag Centraal. (Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer) Jan Marijnissen brengt de nieuwe SP-krant aan de man op en nabij het station Den Haag Centraal Foto Maurice Boyer 080206 Boyer, Maurice

De SP moet haar nieuwe gratis krant Nu een andere naam geven. Gisteren, bij de presentatie van het eerste nummer van de krant, bleek dat de naam eigendom is van Ilse Media, uitgever van de site nu.nl. De volgende editie van de SP-krant zal een andere naam dragen. Bovendien zal de SP de juridische kosten vergoeden en, op verzoek van nu.nl, tienduizend euro overmaken aan Amnesty International.

SP-leider Jan Marijnissen gaf gisteren in Den Haag het startschot voor de nieuwe kwartaalkrant die in een oplage van 1,75 miljoen wordt verspreid. In het blad staan artikelen rond thema’s waarop de SP zich profileert. Volgens Marijnissen is de krant een van de nieuwe SP-initiatieven in 2008: „We gaan er hard tegenaan, het speelkwartier is voorbij.”

Eerder deze week ontstond er in de Kamer ophef over een nieuwe televisiespot van de SP over de thuiszorg. In het filmpje is een bejaarde actrice te zien die zich langzaam uitkleedt om daarmee de ‘uitverkoop van de thuiszorg’ te illustreren. Verschillende partijen noemden dit smakeloos en confronterend. Kamerlid Agnes Kant zegt op de SP-website „dat gevoel van schaamte en verontwaardiging” te begrijpen. „Maar de reactie van andere partijen laat vooral zien hoever zij van de realiteit zijn afgedwaald. Ik zou graag willen dat de politici zich verontwaardigd voelen over hoe wij omgaan met onze ouderen.”

Bekijk het televisiespotje op www.sp.nl