Morcheeba maakt geen triphop meer

Deze week verscheen Dive Deep, de zesde cd van Morcheeba.

Maar sinds zangeres Skye is ontslagen is Morcheeba Morcheeba niet meer.

. Morcheeba is Morcheeba niet meer. De Britse groep die sinds midden jaren negentig bedwelmende triphop speelde met ferme uithalen van zangeres Skye, klinkt op de deze week verschenen, zesde cd Dive Deep als het uitgebeende orkestje van een singer/songwriter. Zangeres Skye is ontslagen. Haar plaats is ingenomen door een veelzijdig gezelschap zangers en zangeressen.

Paul Godfrey is Paul Godfrey niet meer. De drijvende kracht achter Morcheeba, de man achter de technische vernieuwing, de studio-wizzard die twee jaar niet thuis sliep maar in de opnameruimte onder het mengpaneel bivakkeerde, is, naar eigen zeggen, veranderd van een dronken „monster” in een man die graag vertelt over zijn emotionele problemen en nieuwe levensinzichten.

Ergens tussen de vorige cd, The Antidote (2005), en het werken aan de nieuwe cd kreeg Godfrey een depressie. Hij lag een jaar in bed en bedacht toen dat muziek hem zou kunnen redden. „Ik herinnerde me mijn jeugd, en het effect dat muziek op me had”, zegt Godfrey en hoest. Hij heeft te veel gerookt, want in Amsterdam „mag het tenminste nog”. Hij zegt dat zijn vader vroeger vaak dronken en agressief was. „Dan draaide ik platen van Otis Redding, The Beatles of The Stones, en kreeg het gevoel dat er ergens mensen waren die om me gaven. Mijn vader hield niet van me, maar Otis Redding zou mijn vader kunnen zijn. Hij gaf om me.

„Die troostende werking van muziek, drong plotseling weer tot me door. Ik voelde me ellendig, maar bedacht dat ik zelf muziek kon maken die mijn situatie zou verzachten. Het heeft me gered.” Om dit soort muziek te maken, wilde Godfrey een ander soort band. Hij ontsloeg de zangeres en zocht een variatie aan stemmen. Omdat zijn broer Ross inmiddels naar Los Angeles was verhuisd, werd Dive Deep grotendeels Pauls privéproject. Maar van de ellendige stemming en maniakale energie is in de nieuwe nummers niets terug te horen.

Op Dive Deep ligt het accent niet op het ritme. De liedjes hebben een kabbelende sfeer, en „open” instrumentaties waarin akoestische gitaarakkoorden de woorden accentueren. Maar de singer/songwriterstijl is bedrieglijk, want op de achtergrond zitten glanzende synthesizerklanken verstopt. Al zijn ze zo vluchtig als het geluid van een draaiende vinger op de rand van een glas, ze geven een zijdezachte weerklank aan de nummers.

De nummers krijgen hun eigen kleur door de verschillende stemmen: vol en folky (Judie Tzuke), hoog en hees (Thomas Dybdahl) of meisjesachtig (Manda). Voor de juiste begeleiding van de stemmen in liedjes als Enjoy The Ride, Washed Away en One Love Karma (het enige nummer met een rapper: Cool Calm Pete), zocht Paul Godfrey in de studio naar een „happy accident”. „Dat is mijn methode. Ik neem van alles op, laat het door de computer verwerken, en wacht af wat er dan uit komt. Het computerprogramma hakt de klanken in stukjes, speelt ze achterstevoren, maakt een willekeurige volgorde, wat je maar wilt. Door daar naar te luisteren, en me te laten verrassen, ontdek ik fantastische geluiden. Ik ben een control-freak, maar het toeval geeft meestal de beste resultaten, zo heb ik ontdekt.” Uiteindelijk kwam broer Ross de gitaarpartijen spelen. Hij had zich in Amerika verdiept in bluesspel, en bedacht de „John Lee Hooker”-achtige loopjes.

,,Hij speelt daar veel in bluesbands. Hij houdt van authentieke muziek. Ross is goed in leren, en in discipline. Ik ben eerder ‘modern’ en houd van toeval. We zijn twee uitersten. Mijn broer is de bluesstudent, ik zou een hiphop-dj kunnen zijn.”

De nieuwe cd van Morcheeba Dive Deep is nu uit bij PIAS