Minister noemt gaten in beveiliging onaanvaardbaar

Storm en regen boven Schiphol. De veiligheidsmaatregelen voor werknemers zijn er minder streng dan die voor passagiers. (Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel) Storm en regen over en boven Schiphol.foto VINCENT MENTZEL/NRCH===F/C==Schiphol, 8 mei 2007 Mentzel, Vincent

Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) noemt het onaanvaardbaar dat de beveiliging van Schiphol tekortschiet. De bewindsman reageerde gisteren op een zondag uit te zenden SBS-reportage die via de verborgen camera gaten in de beveiliging van de luchthaven aantoont.

De marechaussee heeft inmiddels een onderzoek ingesteld. Daaruit moet onder meer blijken hoe het mogelijk was een nepbom in een vliegtuig te plaatsen.

In de Tweede Kamer ontstond gisteren ophef over het nieuws. De VVD noemt het buitengewoon verontrustend. Naima Azough (GroenLinks) vindt het „bizar” en begrijpt niet waarom passagiers bij controles „praktisch worden uitgekleed” terwijl aan de kant van het personeel de deur „wagenwijd openstaat”. Jan de Wit (SP) vindt het „erg triest” dat een reportage er beter in slaagt als „katalysator” te dienen voor de verscherping van de beveiliging dan eerdere debatten en rapporten.

De afgelopen jaren stond de beveiliging van Schiphol vaker ter discussie. Toenmalig minister van Justitie Donner (CDA) beloofde in 2005, naar aanleiding van onder andere een diamantroof in dat jaar, de beveiliging te verscherpen. Alle mogelijke doorgangen naar het beveiligde gebied van het vliegveld zouden zorgvuldig worden onderzocht en zouden er onaangekondigde controles op ‘uitgaande’ medewerkers worden uitgevoerd. Ook zouden voor het eind van 2005 alle passen van de luchthaven zijn voorzien van biometrische kenmerken. Een woordvoerder van het ministerie van justitie benadrukt dat deze maatregelen waarschijnlijk in de zomer van 2008 effectief zullen zijn en dat Nederland daarmee verder gaat dan de eisen van de Europese Unie voorschrijven. Een ‘honderd-procentscontrole’ voor personeel en goederen zal waarschijnlijk in juli worden ingevoerd.

Het kabinet moet van de Tweede Kamer uiterlijk maandag een brief naar de Kamer sturen waarin het ingaat op de kwestie. Dan wordt ook duidelijk of er nog een spoeddebat volgt.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Schipholkaart

De kaart met de doorgangen naar het beveiligd gebied van Schiphol (7 febr., pagina 3) is verminkt afgebeeld. De juiste versie is te zien op nrc.nl/binnenland.