Mediterraan Holland

Nederland is een Mediterraan land, op de kaart die de voortijdige sterfte aan hartziekten in Europa in beeld brengt. Duitse epidemiologen verzamelden uit alle Europese landen de cijfers over de sterfte aan hartinfarcten en beroertes en publiceerden erover in het European Heart Journal.

Als grens van de voortijdige sterfte wordt de dood vóór het 75-ste levensjaar genomen. Dat strookt met het gezondheidsbeleid in veel Europese landen dat stelt dat iedereen tot die leeftijd ‘recht’ heeft op een gezond leven.

Europees onderzoek naar de variatie in hartsterfte is in de jaren zestig van de vorige eeuw voor het eerst gedaan. Toen waren de verschillen tussen noord-oost en zuid-west groter.

De traditionele gradiënt bestaat nog steeds, ook al zijn de diëten met veel verzadigd vet in het noord-oosten wel aan het veranderen. In Polen en Finland heeft de verminderde consumptie van verzadigd vet bijvoorbeeld tot forse daling van de hartsterfte geleid. En Nederland heeft zich bij de Mediterrane gebieden gevoegd.

Ook het roken heeft zeker invloed. Er zijn veel rokers in het voormalige oostblok en in Groot-Brittannië. Verder zijn regionale genvarianten en alcoholconsumptie van belang.