Marokko bestelt bij Damen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards gaat drie Sigma-Corvette marineschepen leveren aan de Marokkaanse marine. Het contract daartoe werd gisteren getekend met de Marokkaanse autoriteiten.

Directeur René Berkvens van Damen onderstreepte gisteravond het belang van de miljoenenorder, waarvan de omvang op verzoek van de Marokkaanse marine niet bekend wordt gemaakt. „Dit is een heel belangrijk project, niet alleen voor ons bedrijf maar ook voor de hele Nederlandse marinecluster van toeleverende bedrijven”, aldus Berkvens. De laatste grote levering van de Corvettes betrof vorig jaar vier schepen aan de Indonesische marine voor een totaalbedrag van 1 miljard euro.

Volgens Berkvens biedt de bouw van de marineschepen voor zeker vier jaar werk en zijn er vele arbeidsplaatsen mee gemoeid. De drie schepen zullen worden gebouwd op marinewerf De Schelde in Vlissingen, die onderdeel is van Damen. Met de bouw zal volgens Berkvens met onmiddellijke ingang worden begonnen.

Een deel van de Tweede Kamer toonde zich eerder fel tegenstander van de order van de Indonesische marine wegens mogelijke inzet ervan tegen de bevolking. Daarvan was volgens de toenmalige minister Bot van Buitenlandse Zaken echter geen sprake. De order van de Marokkaanse autoriteiten is tot dusver zonder polemiek geplaatst.

Damen, dat zijn hoofdkantoor in Gorinchem heeft, is de grootste scheepsbouwer van Nederland, met een jaaromzet van 1,2 miljard euro. Er werken 6.000 mensen, van wie ruim een derde in Nederland. In Nederland heeft Damen achttien nieuwbouw- en reparatiewerven. Sinds 1999 heeft Damen een grote werf in Roemenië met 3.000 werknemers. Andere werven staan in Polen, Oekraïne, China, Zweden, België en Singapore.