Kamer wil Europese discussie over fel betwist raketschild

Den Haag. De Tweede Kamer wil meer discussie binnen Europa over het omstreden raketschild dat de Amerikanen in Polen en Tsjechië willen plaatsen. Daarbij moet ook een nieuw rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten worden betrokken, vinden onder meer het CDA en GroenLinks. Zij wijzen erop dat de analyse over de noodzaak van een schild afwijkt van de harde lijn die president George Bush volgt. Dat zeiden de fracties gisteren tijdens een overleg met minister Eimert van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie). Het raketschild komt deze week ook ter sprake in Litouwen op een top van de ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten. De VS bieden dit luchtafweersysteem zelf aan om Europa te kunnen beschermen tegen mogelijke luchtaanvallen vanuit Iran. Rusland is hier woedend over en vindt dat er geen dreiging is. De relatie van Moskou met de VS en de EU staat hierdoor ook al enige tijd onder druk. Volgens CDA-Kamerlid Raymond Knops is het belangrijk bij de analyse te beginnen. ”Die lijkt nu niet te kloppen. De Amerikaanse diensten denken genuanceerder over de dreiging vanuit Iran dan hun eigen politieke leiders.” Het CDA is niet op voorhand tegen het raketschild, maar ziet het ook als `powerplay` van de VS. Knops wil dat Nederland zich actiever opstelt in deze kwestie.