Internetactie stopt aanleg goudmijn in Frans Guyana

Rotterdam, 7 feb. Een internetactie van een studente en een onderzoeker uit Utrecht heeft de komst van een goudmijn in een natuurreservaat in Frans Guyana verhinderd. Volgens onderzoeker Pita Verweij had het Canadese goudbedrijf Cambior alle vergunningen binnen voor een mijn naast het Trésorreservaat. Dit stuk bos van 2.500 hectare is van een Nederlandse stichting. Met studente Liesbeth Fontein bracht Verweij de gevolgen van de goudwinning in kaart, zoals ontbossing en watervervuiling. Enkele weken voordat de Franse regering definitief toestemming zou geven, startten zij een e-mailactie via de organisatie Ecological Internet. Volgens Verweij werden tienduizenden protestmails verstuurd naar de Franse regering. Die besloot daarna de toestemming niet te verlenen. Cambior trok de aanvraag in. Overigens verwees de regering niet naar de internetactie.