Internet Weblog van de dag

Feestelijkheden in China Recruits of the People's Liberation Army form a Chinese character "Chun", meaning "Spring" in English, to celebrate the upcoming Spring Festival at a military training base in Haikou, Hainan province January 31, 2008. China will usher in the Chinese Lunar New Year, also known as "Year of the Rat ", on February 7 according to the lunar calendar. Picture taken January 31, 2008. REUTERS/China Daily (CHINA) CHINA OUT REUTERS

Oude traditie. Bettine Vriesekoop schrijft op haar weblog China over het lentefestival:„Het lentefestival is een oude traditie in China en wordt gezien als meest belangrijke gebeurtenis van het jaar.

Een maand voor het Chinese nieuwjaar worden er goede zaken gedaan.

Mensen geven veel geld uit aan het kopen van kleding, decoratiemateriaal en voedsel.

In de weken voorafgaand aan het Chinese nieuwjaar reizen miljoenen mensen naar hun geboorteplaats om zich te voegen bij hun familie.

De dagen voor het feest is iedereen druk bezig met het schoonmaken van het huis in de hoop dat al het ongeluk uit het voorafgaande jaar het huis wordt uitgeveegd.

Ook worden deuren en ramen opnieuw geverfd en worden er langwerpige stroken papier opgehangen met oude literaire verzen met als thema, gezondheid, geluk, goed huwelijksleven hebben,

Een speciale gebruik dat stamt uit de Song dynastie (960-1270).

Het Chinese karakter voor geluk, ‘shang’ wordt omgekeerd opgehangen zodat het de kan worden uitgesproken als ‘dao’ oftwel ‘geluk komt eraan’.

In de straten zie je de weken voor het nieuwjaar ook veel rode papiermozaïeken en lege omhulsels van rotjes aan deuren en gevels hangen.”

Meer over het lentefestival op nrc.nl/china