Hersenstimulatie geeft patiënt beter leervermogen

Rotterdam. Geheugencircuits zijn te beïnvloeden met diepe hersenstimulatie. In een artikel op de website van de Annals of Neurology beschrijven neurochirurgen uit Canada hoe verrassend diepe hersenstimulatie uitpakte bij een 50-jarige patiënt met ernstige obesitas. De man van 190 kilo kreeg er een déjà vu door en hij kon beter woorden leren. Bij diepe hersenstimulatie brengen artsen een of twee dunne elektrodes aan in het verkeerd werkend deel van het brein. Die sluiten ze aan op een pulsgenerator. De Canadezen brachten bij de man elektrodes aan in de hypothalamus om zo te proberen zijn eetlust te remmen. Dat werkt bij ratten, honden en apen. Tijdens het zoeken naar de juiste elektrische stimulatie kreeg de man ineens een levendige herinnering aan een scène met vrienden in een park van twintig jaar geleden. Hoe meer stroom werd toegediend, hoe meer details de man ervoer. De ervaring was steeds opnieuw op te roepen, ook nadat de patiënt al twee maanden met de elektroden had rondgelopen. De Canadezen testten ook of zijn geheugen erdoor verbeterde. Twee maanden en twaalf maanden na de operatie deden ze geheugenexperimenten. Wanneer de stroom drie weken had aangestaan, herkende de man 70 procent van de woordparen die hij daarvoor had geleerd. Zonder prikkeling was dat aantal 43 procent. Op de eetlust had de hersenstimulatie bij deze man geen effect.

    • Niki Korteweg