Griekse clubs moeten politiewerk uitvoeren

ATHENE. Voetbalclubs in Griekenland worden volledig verantwoordelijk voor de veiligheid in hun stadions. Het stadionpersoneel mag supporters fouilleren en ze arresteren als dat nodig is. Dat is de belangrijkste uitkomst van een nieuwe wet die de Griekse regering gisteren heeft opgesteld. ”We willen de politie uit de stadions houden”, zei minister Liapis. De wet, die eind deze maand wordt voorgelegd aan het parlement, is de nieuwste maatregel in de strijd tegen supportersgeweld in Griekenland, dat al negen jaar duurt. Vorig jaar maart overleed een 25-jarige fan van Panathinaikos na een gevecht met supporters van aartsrivaal Olympiakos. De wraak volgde vorige maand, toen fans van Panathinaikos een 24-jarige aanhanger van Olympiakos doodstaken. ”De Griekse samenleving ziet elke zondag hetzelfde probleem”, zei Ioannidis, een voormalige basketbaltrainer die nu minister van sport is. ”We waren gewend al op 5-jarige leeftijd naar het stadion te gaan, nu is het zelfs een risico om je vrouw mee te nemen.” De afgelopen jaren zijn 21 stadions in Griekenland uitgerust met videocamera`s en is het politietoezicht verscherpt, maar toch breken er nog regelmatig rellen uit. Door supporters zelf verantwoordelijk te maken voor de veiligheid in de stadions, denkt de overheid hier een einde aan te maken.