Fikse order uit Marokko voor Nederlands bedrijf

De Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards Group gaat drie Sigma-Corvette marineschepen leveren aan de Marokkaanse marine. Het contract daartoe werd gisteren getekend met de Marokkaanse autoriteiten.

Bestuursvoorzitter René Berkvens van Damen onderstreepte gisteravond het belang van de miljoenenorder, waarvan de omvang op verzoek van de Marokkaanse marine niet bekend wordt gemaakt. „Dit is een heel belangrijk project, niet alleen voor ons bedrijf maar ook voor de hele Nederlandse marinecluster van toeleverende bedrijven”, aldus een verheugde Berkvens. De laatste grote levering van de Corvettes betrof vorig jaar vier schepen aan de Indonesische marine voor een totaalbedrag van een miljard euro.

Volgens de bestuursvoorzitter biedt de bouw van de marineschepen voor zeker vier jaar werk en zijn er duizenden arbeidsplaatsen mee gemoeid. De drie schepen zullen worden gebouwd aan de werf De Schelde in Vlissingen. Met de bouw zal volgens Berkvens met onmiddellijke ingang worden begonnen.

Een deel van de Tweede Kamer toonde zich eerder fel tegenstander van de order van de Indonesische marine wegens mogelijke inzet tegen de bevolking. Daarvan was volgens de toenmalige minister Bot van buitenlandse zaken echter geen sprake. De order van de Marokkaanse autoriteiten is tot dusver zonder polemiek geplaatst.