Europarlementariërs op de bres voor Hirsi Ali

De Europese Unie moet de beveiliging van voormalig Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in het buitenland gaan betalen. Dat bepleiten ruim tachtig europarlementariërs.

Het gaat om een initiatief van europarlementariër Benoît Hamon, een Franse socialist. „Hij is daar spontaan mee begonnen”, zegt een woordvoerder van zijn partij. „Hij vindt dat ze van Europa is en dat Europa moet betalen.” Benoît Hamon heeft daarom een ‘schriftelijke verklaring’ opgesteld. Als die op 26 maart is ondertekend door meer dan de helft van alle europarlementariërs, dan is daarmee een resolutie aangenomen. Hamon hoopt dat de Europese Commissie en de lidstaten het voorstel daarna overnemen.

Gisteren hadden 82 europarlementariërs hun handtekening gezet. Van de Nederlandse Europarlementsleden hebben alleen Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Paul van Buitenen (van het onlangs opgeheven Europa Transparant) getekend.

Europarlementariërs van de VVD, de partij waarvoor Hirsi Ali in de Tweede Kamer zat, zijn niet van plan de verklaring te tekenen. „Dit is geen competentie voor de EU”, zegt VVD’er Jules Maaten. „Het is niet eerlijk tegenover Ayaan. Je schept verwachtingen die je niet waar kunt maken. Bovendien wordt dit soort verklaringen bijna nooit aangenomen.”

Kathalijne Buitenweg is hoopvol dat er wél een meerderheid te vinden is. „De meeste parlementariërs tekenen zo’n verklaring doorgaans op het laatste moment. Het is waar dat de EU er niet is voor individuele problemen. Maar we hebben destijds ook een fonds opgezet voor slachtoffers van de aanslagen in Madrid. ”

De Nederlandse regering besloot vorig jaar niet langer te betalen voor de beveiliging van Hirsi Ali in het buitenland. Hirsi Ali brengt volgende week een bezoek aan Brussel.