EP’ers op de bres voor Ayaan Hirsi Ali

De Europese Unie moet de beveiliging van oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in het buitenland gaan betalen. Dat bepleit een groep van ruim tachtig europarlementariërs. Het gaat om een initiatief van europarlementariër Benoît Hamon, een Franse socialist.

„Hij is daar spontaan mee begonnen”, zegt een woordvoerder van de Parti Socialiste in het Europees parlement. „Hij vindt dat ze van Europa is en dat Europa er dus eigenlijk voor zou moeten betalen.”

Benoît Hamon heeft daarom een ‘schriftelijke verklaring’ opgesteld. Als die op 26 maart is ondertekend door meer dan de helft van de leden van het Europees Parlement dan is daarmee een resolutie aangenomen. Hamon hoopt dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, en de regeringen van de EU het voorstel daarna zullen overnemen.

Gisteren hadden 82 parlementariërs hun handtekening gezet. Van de Nederlandse leden van het parlement hebben alleen Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Paul van Buitenen (van het onlangs opgeheven Europa Transparant) getekend. Europarlementariërs van de VVD, de partij waarvoor Hirsi Ali in de Tweede Kamer zat, zijn niet van plan de verklaring te tekenen.

„Dit is geen competentie voor de EU”, zegt VVD’er Jules Maaten. „Het is niet eerlijk tegenover Ayaan. Je schept verwachtingen die je niet waar kunt maken. Bovendien worden dit soort verklaringen bijna nooit aangenomen.”

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) is hoopvol dat er wél een meerderheid te vinden is. „De meeste parlementariërs tekenen zo’n verklaring doorgaans op het laatste moment. Het is waar dat de EU er niet is voor individuele problemen. Maar er is een precedent. We hebben destijds ook een fonds opgezet voor slachtoffers van de aanslagen in Madrid. Bovendien: waar een wil is, is een weg.”

De Nederlandse regering besloot vorig jaar niet langer te betalen voor de beveiliging van Hirsi Ali in het buitenland. In Nederland kan ze nog wel aanspraak maken op bescherming, mits dreigingsanalyses daar aanleiding toe geven. Hirsi Ali werft nu particuliere fondsen voor haar bewaking.

De oud-parlementariër, die naar de VS verhuisde om voor een denktank te werken, brengt op uitnodiging van Benoît Hamon volgende week een bezoek aan Brussel.