Derde Congolees in cel bij Strafhof

De voormalige leider van de Congolese rebellenbeweging Front Nationaliste et Intégrationniste (FNI) is gisteren op verzoek van het Internationale Strafhof gearresteerd in Kinshasa. Mathieu Ngudjolo Chui (37) is vandaag aangekomen in de gevangenis in Scheveningen.

Het Strafhof bracht op 6 juli vorig jaar een arrestatiebevel uit tegen Ngudjolo, wegens verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid bij een aanval op het dorp Bogoro, waar voornamelijk Hema woonden, in de oostelijke regio Ituri in februari 2003. Volgens het hof is er reden om te geloven dat Ngudjolo als commandant van de voornamelijk uit Lendu bestaande FNI een „essentiële rol heeft gespeeld in het ontwerpen en uitvoeren van een lukrake aanval” waarbij 200 burgers zouden zijn gedood. De negen aanklachten betreffen moord, mishandeling, bedreiging, de inzet van kindsoldaten, seksueel geweld en plundering.

Voor dezelfde aanval is in oktober vorig jaar Germain Katanga gearresteerd en overgedragen aan het Strafhof. Katanga was leider van de Force de Résistance Patriotique en Ituri (FRPI), die met het FNI zou hebben samengewerkt in een „systematische en wijdverspreide aanval” tegen vooral Hema in Ituri.

In juli 2006 werd Ngudjolo, inmiddels leider van de rebellengroep MRC, kolonel in het Congolese leger. Katanga was in een zelfde verzoeningsgebaar van de regering benoemd tot generaal.

De aanklachten tegen Ngudjolo en Katanga zijn veel uitgebreider dan die tegen Thomas Lubanga, de eerste arrestant van het Strafhof. Deze ex-leider van de Hema-rebellenbeweging UPC is alleen aangeklaagd voor de rekrutering en inzet van kindsoldaten in de oorlog, terwijl mensenrechtenorganisaties zeggen dat hij veel meer op zijn kerfstok heeft. Het proces tegen Lubanga begint eind maart.

Het Strafhof, opgericht voor de berechting van de zwaarste misdadigers als nationale rechtssystemen dat niet kunnen of willen doen, heeft ook arrestatiebevelen lopen tegen drie leiders van de Oegandese rebellenbeweging LRA, en dagvaardingen tegen twee Soedanezen wegens misdaden tegen de menselijkheid in Darfur. (AFP)