Corporate Express boekt weer omzetgroei in de VS

Kantoorinrichter Corporate Express heeft in het laatste kwartaal vorig jaar voor het eerst sinds een jaar de omzet in de Verenigde Staten zien groeien. Dat bleek vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers. Het Nederlandse bedrijf haalt de helft van zijn omzet uit de Amerikaanse markt.

De omzet in de VS groeide eind vorig jaar met 3 procent. De ommekeer kwam na het aantreden in oktober van Peter Ventress als nieuwe topman van Corporate Express, die Frans Koffrie na negen jaar opvolgde. In een toelichting op de cijfers zei Ventress vanmorgen dat dat intern allerlei maatregelen zijn genomen om de verkoop te stimuleren, zoals vereenvoudiging van de verkoopprocessen.

Over heel 2007 steeg de omzet licht naar 5,6 miljard euro, tegen 5,5 miljard het jaar ervoor. Het bedrijfsresultaat daalde van 222 naar 201 miljoen euro, de nettowinst per aandeel steeg van 0,68 naar 0,98 euro. In Europa bleef Corporate Express, dat tot vorig jaar Buhrmann heette, goed presteren. De omzet in Europa steeg met 6 procent.

Ventress, die bij zijn aantreden aankondigde de strategie beter te gaan uitvoeren, zei de afgelopen maanden bezig te zijn geweest om Corporate Express efficiënter te maken, de omzet per klant te verbeteren, groei te boeken bij middelgrote bedrijven, een betere geografische dekking te realiseren en het assortiment te verbeteren. In de VS werd onder meer een lijn van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen voor kantoren geïntroduceerd.

Ventress noemde de eerste resultaten ‘bemoedigend’, maar zei zich ook te realiseren dat de economische vooruitzichten voor dit jaar onzeker zijn. De kredietcrisis in de VS en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de Amerikaanse economie, zoals dalende werkgelegenheid, kunnen negatief uitpakken voor Corporate Express. Toch heeft Ventress ambitieuze doelen voor ogen: een jaarlijkse autonome omzetgroei van 6 procent tot 2010 en een jaarlijkse winstgroei van 7 procent.

Corporate Express kreeg vorig van hedgefonds Centaurus, dat toen 5 procent van de aandelen bezat, te horen dat het bedrijf snel betere resultaten moest laten zien. Dinsdag steeg de koers van het aandeel met bijna 50 procent na geruchten dat het bedrijf in gesprek zou zijn met Staples, een grote Amerikaanse concurrent. Nadat Corporate Express het bericht had tegengesproken daalde de koers weer. Ventress wilde geen commentaar geven op deze zaak.