Chodorkovski spreekt

De gevangen Russische oligarch Michail Chodorkovski gelooft niet dat Dmitri Medvedev, de favoriet bij de Russische presidentsverkiezingen van 2 maart, in staat is de schade te herstellen die onder president Poetin is aangericht aan de Russische rechtsstaat. Chodorkovski zei dat in een vraaggesprek met de Britse Financial Times, het eerste rechtstreekse vraaggesprek met een krant sinds hij in 2003 werd gearresteerd.

Chodorkovski, voormalig eigenaar van het volledig ontmantelde energiebedrijf Yukos, zit in het Siberische Tsjita een gevangenisstraf van acht jaar uit wegens fraude en verduistering. Critici van Poetin hebben zijn zaak altijd bestempeld als politiek van aard.

De verslaggever sprak met hem in de pauze van een zitting over een nieuwe fraudezaak. Volgens Chodorkovski heeft president Poetin de wet misbruikt om politieke tegenstanders, inclusief hemzelf uit te schakelen. Hij zei te betwijfelen of Dmitri Medvedev dat proces tot staan kan brengen, maar niet bang te zijn dat Rusland afglijdt naar het oude totalitaire systeem. „Mensen zijn vrij om weg te gaan, internet werkt. Het is niet mogelijk” dat Rusland terugkeert naar Sovjet-tijden.