BHP verhoogt vijandig bod op Britse Rio Tinto

Het Australische mijnbouwconcern BHP Billiton heeft zijn eerste vijandige overnamebod op de Britse concurrent Rio Tinto verhoogd. Als de overname slaagt zou de combinatie een van de grootste bedrijven ter wereld worden, naast Gazprom, Wal-Mart of Microsoft, en verreweg de grootste op mijngebied.

Met het nieuwe bod van 147,4 miljard dollar (101 miljard euro), dat net als het vorige bod volledig uit aandelen bestaat, wil bestuursvoorzitter Marius Kloppers van BHP Billiton het management van Rio Tinto aan de onderhandelingstafel proberen te krijgen.

Gisteren wees het management van Rio Tinto onder leiding van topman Paul Skinner het bod af, omdat het Rio Tinto „in belangrijke mate onderwaardeert”, aldus een verklaring van het bedrijf. In november wees Rio Tinto een bod van drie aandelen BHP Billiton voor één aandeel Rio Tinto eveneens direct af.

In een videoconferentie met analisten zei Kloppers dat Billiton en Rio Tinto samen beter in staat zullen zijn te profiteren van de voortdurend stijgende vraag naar ijzererts, koper, zink en nikkel in China en Japan. Met name grootafnemer China is fel gekant tegen het samengaan van de nummers één en drie in de mondiale mijnbouwsector.

Het plan van Kloppers om van BHP Billiton en Rio Tinto een gigantische onderneming te maken die, met uitzondering van olie, 70 procent van de belangrijkste grondstoffen beheert, zal volgens China alleen maar leiden tot opdrijving van de ertsprijzen.

Het Chinese staatsbedrijf Chinalco kocht vorige week samen met de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa voor 14 miljard dollar een belang in Rio Tinto. Dat is net niet voldoende om een overname door BHP Billiton te blokkeren en daarom nemen analisten aan dat Chinalco en Alcoa hun minderheidsaandeel verder zullen uitbreiden.

In een gezamenlijke verklaring zeiden Chinalco en Alcoa gisteren „de ontwikkelingen nauwgezet te zullen volgen”. Volgens The Times wordt nagedacht over een concurrerend bod op Rio Tinto of over het uitbreiden van het minderheidspakket. Chinalco, een staatsbedrijf, zou kunnen rekenen op de steun van het Chinese staatsfonds CIC en de Chinese Development Bank.