België heeft last van malafide Nederlandse uitzendbureaus

Het werkterrein van malafide Nederlandse uitzendbureaus strekt zich ook uit tot België. Door zich in Nederland te vestigen, omzeilen ze de strengere regels die in België gelden.

In Slowakije reageerden twee metselaars op een advertentie om via de firma JJS uit het Limburgse Born in Nederland aan de slag te gaan. Ze werkten echter geen dag hier. Maar nadat de Slowaken hun papieren tekenden, kregen ze een klus en woonruimte in België. Hoe lang ze in Nederland waren? „Drie dagen.”

De Slowaken, die niet met hun naam in de krant willen, vertellen dat zij met een (ongeldig) Nederlands contract zestig uur in de week werkten, maar na anderhalve maand nog steeds geen salaris hadden ontvangen. Ze stopten met werken en meldden hun situatie aan Belgische arbeidsinspecteurs. Maar die hebben geen bevoegdheden om het bedrijf in Nederland aan te pakken. Uiteindelijk, na aandringen van de inspectie, heeft een van de twee nu iets meer dan de helft van zijn salaris ontvangen, de ander wacht al drie maanden op bijna 4.000 euro. JJS is onbereikbaar voor een reactie.

Cynthia Deman van de Belgische vakbond ABVV zegt dat zij zaken als die van de twee Slowaken „wekelijks” tegenkomt. Malafide Nederlandse uitzendbureaus maken volgens haar gebruik van verschillen in de wetgeving van Nederland en België. Door vanuit Nederland in België te opereren kunnen uitzendbureaus sociale premies voor werkgevers in België ontduiken of sjoemelen met de administratie van gewerkte uren. Ze ontlopen ook de vergunningsplicht en waarborgsom van 75.000 euro voor Belgische uitzendkantoren, en de arbeidsvergunning voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten die in België nog geldt. Bovendien zijn de bedrijven moeilijk te controleren door nationale instanties.

Rik Saerens is hoofd van een Belgische arbeidsinspectieafdeling die twee jaar geleden is opgericht om fraude door buitenlandse uitzendkantoren aan te pakken. Hij vertelt over de problemen met Nederlandse uitzenders. „Arbeiders verwijzen naar hun werkgever in Nederland en die tonen documenten niet. Door de grens duurt de procedure ook langer. Dat is lastig, want het gaat om tijdelijke arbeid.”

België zegt inkomsten mis te lopen door de werkwijze van kwaadwillende Nederlandse uitzendbureaus. Het probleem zou worden veroorzaakt doordat de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank (SVB) te eenvoudig detacheringsvergunningen verstrekt. Een woordvoerster van de SVB zegt dat de aanvrager de vergunning naar waarheid moet invullen. Als iemand daar misbruik van wil maken, „dan zou dat kunnen”, zegt de woordvoerster. „Wij geven 70.000 vergunningen per jaar uit.” De Nederlandse Belastingdienst heeft eind vorig jaar klachten gekregen uit België over fraude met uitzendkrachten en is net een verkennend onderzoek gestart.

In een kamer van vier bij drie meter waarin twee mannen slapen, zeggen de Slowaken inmiddels naar volle tevredenheid in Nederland aan de slag te zijn. Deman, die hen aan de nieuwe baan hielp, valt in: „Bedrogen Oost-Europeanen zeggen vaak nooit meer terug te gaan naar België. Maar Nederlandse kantoren zijn ook verantwoordelijk voor hun situatie.”

    • Dolf de Groot