Banken verbeterden hun websites voor beleggers

Beleggers en beleggingsexperts vinden dat de websites voor internetbankieren van de grootbanken ABN Amro, Fortis, ING, Postbank, Rabobank en SNS Bank sterk zijn verbeterd. Toch scoren ‘echte’ internetbanken als Alex, Binck en OnlineTrader het beste als het gaat om online beleggen.

Dat blijkt uit een onderzoek van beleggersplatform IEX en marketingbureau Netprofiler. De websites van de grootbanken lopen vooral op het gebied van gebruiksvriendelijkheid achter op de websites van de top drie, menen experts en klanten.

De onderzoekers lieten een aantal experts en 1.100 klanten hun waardering uitspreken voor criteria als het aanmeldproces, het gemak van inloggen, de betrouwbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid van de beleggingssites. Ook de tarieven en de kosten voor het beheer van de rekening spelen een grote rol bij de keuze voor een internetbroker.

Binck werd net als bij het vorige onderzoek, in de zomer van 2006, uitgeroepen tot beste broker, met een kleine voorsprong op het vorig jaar door Binck overgenomen Alex. De website van Binck scoorde vooral goed op gebruiksvriendelijkheid, de geboden informatie en functionaliteit. Bij de klanten was OnlineTrader de favoriete internetbroker, vanwege het gemak en de snelheid van het plaatsen van een order. Daarnaast kreeg OnlineTrader de prijs voor ‘beste nieuwkomer’.

ABN Amro kreeg waardering voor de verbeteringen die de bank aanbracht in het online beleggen. Vooral het interactieve ordersysteem TradeBox en de informatievoorziening via Tradeglobe werden als verbeteringen gezien. ABN Amro is daarmee volgens de experts de beste grootbank, na de topdrie van internetbanken. Klanten zetten echter SNS op de eerste plaats bij de grootbanken (ook na de internetbanken), vooral vanwege de betrouwbaarheid van de website.

Beleggers is ook gevraagd wat de reden was waarom ze voor hun huidige broker gekozen hebben. Bij de grootbanken is dit vooral omdat de klanten al verbonden zijn aan de bank vanwege andere bankzaken. BinckBank, OnlineTrader en SNS Bank hebben hun klanten vooral te danken aan de lage kosten. Klanten van Robeco hebben gekozen voor betrouwbaarheid en klanten van Alex hebben op hun beurt vooral gekozen voor gebruikersvriendelijkheid.

De gemiddelde top-10 van experts en klanten ziet er als volgt uit: Binck, Alex, OnlineTrader, ABN Amro, Rabobank, SNS Bank, Postbank, Robeco, Fortis Bank en als laatste ING Bank.