Zonnige perioden

De eerste week van februari is bijna voorbij. Hij is behoorlijk wisselvallig en zacht verlopen, met temperaturen die ruim 2 graden boven de norm uitkwamen. De komende dagen is de wisselvalligheid echter voorbij. Sterker nog, de zon zal goed aan bod komen.

Vanochtend trokken er nog een paar stevige buien over het land, maar vanavond is het droog geworden en gaat het bovendien flink opklaren. Er volgt een vrij heldere nacht met later in het zuidoosten een paar mistbanken. Bij een sterk luwende wind daalt het kwik daar tot het vriespunt, in de kuststreken wordt het 2 tot 4 graden.

De komende dagen bouwt zich boven Duitsland en Polen een krachtig hogedrukgebied op, dat in het weekeinde langzaam onze kant op trekt. Het houdt storingen op een afstand. Morgen zien we nog veel sluierwolken die afwaaien van een storing die via Schotland naar Scandinavië koerst. Vooral in het noorden en noordwesten zal deze hoge bewolking in de loop van de dag geheel zononderscheppend worden, maar het blijft wel droog.

Er steekt een matige, aan zee vrij krachtige zuidwester op en het kwik stijgt naar 7 of 8 graden. Vrijdag en in het weekeinde zal het tamelijk zonnig worden, bij weinig wind. In de middag is het in de zon bijna lenteachtig, het kwik ligt dan tussen 7 en 11 graden. In de nacht en vroege ochtend is het wel koud met op veel plaatsen een graadje vorst.