Wielerunie trekt Tsjech Buran aan als sprintcoach

De Nederlandse wielrenunie heeft de Tsjech Pavel Buran aangetrokken als sprintcoach voor de grote nationale baanselectie. Hij gaat Peter Pieters in de aanloop naar de Olympische Spelen assisteren op de snelheidsonderdelen. De bondscoach kan zich daardoor wat meer concentreren op het duurwerk.

De KNWU heeft met ingang van 1 februari tevens Peter Zijerveld op fulltime basis aangesteld als talentcoach. Hij krijgt in die functie steun van Thorwald Veneberg en Jabik Jan Bastiaans, die een deeltijdcontract hebben gekregen.

De beste baansprinters, onder wie Theo Bos en Teun Mulder, hadden de bond gevraagd om steun van een specialist voor Pieters. De 34-jarige Buran was een geschikte kandidaat. In 2000 stond hij bij de WK in Manchester na het onderdeel keirin nog met brons op het erepodium naast de Fransman Frédéric Magné en de Duitser Jens Fiedler.

Voor de ontwikkeling van talenten was het volgens de bond dringend gewenst dat de technische staf versterkt werd. Het wielerplan gaat voor de veelbelovende junioren uit van een multidisciplinair opleidingsprogramma; de beloften combineren het baan- en wegwielrennen. Voormalig profrenner Zijerveld, die al zeven jaar voor de KNWU werkte als coördinator, gaat daaraan leiding geven. (ANP)