Vleermuismouwen en ‘big hair’

In de BBC-serie Ashes to Ashes, die in 1981 speelt, krijgt macho politie-agent Gene Hunt te maken met een vrouwelijke collega. Zij is afkomstig uit 2007.

**THIS IMAGE IS UNDER STRICT EMBARGO UNTIL 0001 HOURS 29TH JANUARY 2008** Picture shows: (L-R) DI Alex Drake (KEELEY HAWES) and DCI Gene Hunt (PHILIP GLENISTER). TX: BBC1 TBC WARNING: Use of this copyright image is subject to the Terms of Use of the digital Picture Sevice. In particular, this image may only be used during the publicity period for the purpose of publicising ASHES TO ASHES and provided that the programme maker KUDOS is credited. Any use of this image on the internet or for any other purpose whatsoever, including advertising and other commercial uses, requires the prior written approval of KUDOS. Kudos

Een van de beste dingen van Life on Mars – naast hoofdpersoon Sam Tyler en een bruine Ford Cortina – was de brute politie-inspecteur Gene Hunt. In die succesvolle en intelligente politieserie uit 2005 krijgt een agent een ongeluk en wordt wakker in 1973. „Ben ik gek, in een coma, of terug in de tijd”, vraagt hij zich af.

Dat prachtig vormgegeven avontuur vol kleding, muziek en auto’s uit begin jaren zeventig was na twee seizoenen verteld. Toch wilde de BBC meer. Samen met producent Kudos (ook bekend van Spooks en Hustle) ontstond het idee om inspecteur Gene Hunt de hoofdpersoon van een spin-off te maken. Die serie zou in de jaren tachtig spelen. „Een fascinerende tijd van culturele, muzikale en maatschappelijke verandering”, aldus producent Jane Featherstone van Kudos in het persbericht van de BBC. Plus nieuwe kansen voor een sfeervolle aankleding van de recente geschiedenis.

Inspecteur Hunt (gespeeld door Philip Glenister) is in Life on Mars een wat brute man die met grove middelen de misdaad bestrijdt. Een rake klap is efficiënter dan een slim verhoor. Tyler (perfect koel gespeeld door John Simm) wil zijn eigen moderne politietechnieken gebruiken en dat brengt hem voortdurend met Hunt in conflict. Door Tylers ogen zie je de jaren zeventig met ook het opkomende racisme en de achterstelling van vrouwen. Alles met veel humor en oog voor detail.

In Ashes to Ashes krijgt macho Hunt een vrouwelijke tegenspeler. Detective Alex Drake is een politiepsychologe die in 2007 tijdens een gijzeling een kogel door het hoofd krijgt en vervolgens ontwaakt in 1981, gekleed als hoer en met de new wave klanken van Vienna van Ultravox in haar oor. Hunt blijkt haar chef. Ze kent hem van de rapporten van haar collega Sam Tyler over zijn verblijf in de jaren zeventig.

De relatie tussen Drake en Hunt is waar het volgens Featherstone in de nieuwe serie om draait. „Het is tumultueus, sexy, intellectueel, instinctief en volkomen anders dan zijn relatie met Sam Tyler. Gene heeft nog nooit zo’n vrouw ontmoet en het zet zijn wereld op zijn kop. Hij blijkt een man van dromen, hoop en angsten te zijn.”

Drake (Spooks-actrice Keeley Hawes) wil net als Sam Tyler niet geloven dat ze echt in het verleden is. Ze speelt het spel mee maar zoekt een uitweg terug naar nu, hoe goed de omgang met Hunt haar ook bevalt.

In 1981 wordt ze achtervolgd door een sinistere clown, een pierrot met net zo’n puntmuts en kras op zijn voorhoofd als David Bowie in de videoclip van Ashes to ashes, dat de titelsong is (zie kader voor meer muziek). In Ashes to ashes (uit 1980) kijkt Bowie terug op zijn hit Space oddity uit 1969: „We know Major Tom’s a junkie”.

De aankleding is weer heerlijk nostalgisch. Wijde broeken, smalle riempjes, puntschoenen, vleermuismouwen, vallende haarlokken en big hair. Mode in de stijl van de New Romantics. Clublegende Steve Strange zingt in de nagebouwde nachtclub The Blitz live zijn hit Fade to grey uit 1981. Verder beenwarmers, de Rubik-kubus, de eerste lompe bureaucomputers en het spelletje Pong. Margaret Thatcher is premier, Diana en Charles gaan trouwen. Gene Hunts super auto Ford Cortina is vervangen door een Audi Quattro four wheel drive, in 1981 de auto waar iedere echte man van droomde. En dankzij deze serie kan dat opnieuw.

‘Ashes to ashes’ vanaf 7 februari BBC1, 22 uur. ‘Life on mars’ donderdags op Nederland 2, vanaf 6 maart seizoen 2.