Televisie Voorkeur

Als het machtige hart niet wil, staat ons hele lichaam stil. De spier pompt iedere seconde, ruim 86.000 keer per dag, bloed door de longen. De driedelige serie The Secret Heart toont alles over de werking van het hart, de laatste ontwikkelingen bij behandeling van hartkwalen en hoe overgewicht, roken en stress het hart belasten. The secret heart: short circuit. National Geographic, 21.30-22.30u.

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor de nasleep van ‘Super Tuesday’. De uitslagen worden geanalyseerd en er wordt vooruitgekeken naar de resterende voorverkiezingen. Vanuit de VS doet correspondent Michiel Vos verslag. Verder geven Amerika-deskundigen Maarten van Rossem, Willem Post en Ruth Oldenziel hun visie op de gevolgen van de uitslag. Ned.1, 18.15-18.45u.

Nova. Terugblik op de Amerikaanse voorverkiezingen met verslaggever Willem Lust en Cynthia P. Schneider, ex-ambassadeur voor de VS in Nederland. Ook een korte reportage over de oma van Barack Obama in Kenia. Verder een gesprek met Hella Haasse die onlangs negentig werd en een eigen museum kreeg. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Tekenaar Peter van Straaten vertelt welke kunstenaars hem inspireren, Roel van Velzen praat over de titelsong die hij voor de film Zomerhitte van Monique van de Ven maakte en Jan Jaap van der Wal komt aandacht vragen voor het nieuwe televisieprogramma Room 101 dat hij presenteert. Sophie Hilbrand assisteert Matthijs van Nieuwkerk bij zijn presentatie. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Napraten over ‘Super Tuesday’ met onder anderen journalist Charles Groenhuijsen die de verkiezingsuitslagen analyseert. Ned.1, 23.10-0.05u.

documentaire

How it is done. Documentaire over Piotr Tymochowicz, een Poolse mediaconsultant die beweert dat iedereen carrière kan maken in de politiek, mits gebruik wort gemaakt van de juiste techniek en tactiek, ongeacht de politieke boodschap of partij. België 2, Canvas, 22.55-0.25u.

VPRO’s import: Shooting diary, the making of Congo River. Deze maand besteedt de VPRO aandacht aan Afrika met een filmisch tweeluik van Thierry Michel, Congo River Beyond Darkness. De regisseur is jarenlang bezig geweest met het maken van deze film en zijn productie was zo’n avontuur dat er ook een inleidende ‘making of’ van de film is gemaakt. Ned.2, 23.30-00.35u.

informatief

Nieuwslicht. Populair-wetenschappelijk programma test onder meer de militaire TomTom om friendly fire te voorkomen. Verder een reportage over een dove die voor het eerst in twintig jaar weer geluid hoort, met behulp van een apparaatje dat onder de hoofdhuid wordt geplaatst en signalen gelijk naar de hersenen doorstuurt, waarbij de oorschelp geen functie meer heeft. Ook een reportage over onderzoek naar het onvoorspelbare gedrag van lawines, waarvoor de Zwitsers zelf lawines veroorzaken op 2700 meter hoogte bij Davos. Ned.3, 20.25-21.00u.

Wainwright’s Walks. Eerste deel van vierdelige documentaire over de wandelingen van schrijver Alfred Wainwright (1907-1991) gaat naar de top van de Helvellyn. BBC 2, 20.30-21.00u.

Profiel: Charles Geerts - Koning van de Wallen. In januari verkocht seksexploitant Charles Geerts (65) zijn achttien prostitutiepanden in de Amsterdamse rosse buurt aan woningbouwcorporatie NV Stadsgoed. Een biografie van de man die op zijn zestiende begon als marktkoopman, miljonair werd met een postorderbedrijf in erotische artikelen en daarna onder het toeziend oog van de gemeente Amsterdam zijn imperium op de Wallen opbouwde. Door verdenkingen van witwaspraktijken en criminele contacten verslechterde zijn verhouding met de gemeente. Uiteindelijk verkocht hij de boel voor 25 miljoen euro. Wat gaat Charles Geerts doen met het vergaarde kapitaal? Geerts wordt gevolgd op zijn rondgang over de Wallen en in Kenia waar hij graag vist en met zijn fortuin iets voor de Afrikanen wil beteken. Ned.2, 22.50-23.30u.

amusement

Alles te koop. Nederlanders zijn koopjesjagers. Bijzondere verhalen achter de advertenties op Marktplaats.nl. Zie ook www.alles-te-koop.nl. Herh. Ned.2, 19.25-19.55u.

film

Cinema.nl. Gesprek met regisseur Susanne Bier en acteurs Halle Berry en Benicio del Toro over de film Things we lost in the Fire, waarin een rouwende weduwe steun krijgt van een drugsverslaafde. Verder aandacht voor Auf der anderen Seite, toegelicht door regisseur Fatih Akin, die eerder Gegen die Wand maakte, voor Juno, een komisch drama over de tiener Juno die ongewenst zwanger is en op zoek gaat naar geschikte ouders voor het kind. Ned.3, 23.20-23.55u.

sport

Oefeninterland: Kroatië-Nederland. Rechtstreeks verslag van de oefeninterland tussen het Nederlands elftal en Kroatië, gevolgd door De derde helft (22.15u.) en vanaf 22.45u een nabeschouwing. SBS 6, 19.50-23.00u.

Sportschau live. Rechtstreeks verslag van de interlandwedstrijd tussen Oostenrijk en Duitsland, gevolgd door samenvattingen van Spanje-Frankrijk, Ierland-Brazilië, Kroatië-Nederland, Turkije-Zweden, Tsjechië-Polen en Engeland-Zwitsterland. ARD, 20.15-23.30u.

Match of the day. Rechtstreeks verslag van de vriendschappelijke interland Engeland-Zwitserland in het Wembley-stadion met commentaar van Gary Lineker. BBC 1, 20.30-23.00u.

RTL Voetbal: eredivisie. Met onder andere een uitgebreid verslag van de wedstrijd Sparte-NAC. RTL 54, 22.50-23.05u.