Stel zelf eens een vacature op

Het aantal openstaande vacatures is nog nooit zo hoog geweest als nu.

Dat lijkt een voordeel als je werk zoekt, maar hoe vind je een speld in een hooiberg?

Nu het aantal vacatures op recordhoogte staat (225.000 eind vorig jaar), en het aantal werklozen afneemt (70.000 minder dan een jaar geleden) lijkt de banenzoeker te verkeren in een luxepositie.

Die kan immers uit het enorme aanbod de ideale functie kiezen en hoeft zich niet te laten afschepen met een saaie, slecht betaalde betrekking. Maar te veel vacatures kunnen juist ook weer leiden tot nieuwe problemen. Hoe vind je die wereldbaan in de onafzienbare vacaturezee? De vijf belangrijkste tips op een rijtje.

1Pas op voor passiviteit. Wie een goede baan zoekt, kan niet alleen zijn cv op een paar vacaturesites achterlaten in de hoop dat bedrijven vanzelf gaan bellen. „Zo’n passieve houding is natuurlijk erg verleidelijk op de huidige, krappe arbeidsmarkt”, vertelt Jessica Lim, manager bij werving- en selectiebureau YER. „Het is sterk de vraag of je op deze manier het werk vindt dat ook écht past bij jouw wensen en ambities.”

2Schrijf zelf je ideale vacature. „Voordat je op banenjacht gaat, is het van belang om goed na te denken wat je nu eigenlijk zelf wilt”, zegt Freek ten Herkel, directeur bij loopbaanbegeleidingsbureau Van Ede & Partners. „Dat kun je doen door je eigen ideale vacature op te stellen. Die geeft houvast bij het zoekproces. Schrijf zo scherp mogelijk op welk werk je zou willen doen en wat voor bedrijf jou het meest aanspreekt. Denk ook na over de bedrijfscultuur waarin jij het beste tot je recht komt: wil je bijvoorbeeld in een commerciële omgeving werken of juist niet?”

3Boor je netwerk aan. Ongeveer een kwart van de mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan, vindt die via relaties en bekenden. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group, een bureau dat ontwikkelingen op de arbeidsmarkt analyseert. Je netwerk kan dus een mooie springplank zijn naar een nieuwe baan. Maar het inschakelen van bekenden is ook nuttig voor mensen die nog niet precies weten wat ze willen, zegt Ten Herkel van Van Ede & Partners. „Het is leerzaam om oriënterende gesprekken te voeren met mensen in sectoren waar jij graag wilt werken.”

4Staar je niet blind op wat in personeelsadvertenties staat. „Het is heel lastig om op basis van een advertentie te beoordelen wat de functie inhoudt en wat de aard van het bedrijf is”, zegt Ten Herkel. „De meeste advertenties staan bol van de nietszeggende clichés: ‘We zoeken een dynamische teamspeler die communicatief is ingesteld.’ Kom dus achter je bureau vandaan en loop eens binnen bij het bedrijf waar jij zo op het oog wel wat voor voelt. Neem een brochure mee, maak een praatje met de receptioniste, proef de sfeer.”

5Zoek gericht naar vacatures. Wie eenmaal weet wat hij wil, kan het best gericht op zoek gaan naar vacatures en niet maar zo’n beetje door kranten, tijdschriften en vacaturebanken bladeren. Dat is de ervaring van Annette Postma (28), sinds een paar maanden werkzaam als marktonderzoeker bij CB Richard Ellis, een internationale vastgoedadviseur. Postma: „Algemene vacaturesites zijn veel te breed. Daar staat bij wijze van spreken alles op, en dat is lastig als je redelijk weet wat je wilt. Op sites van bedrijven waar ik zou willen werken vond ik juist de interessante banen.”