Soft touch

Gezien de lengte van de wapenstok en de kracht van de uithaal gaan hier zeer harde klappen vallen. Foto Reuters Police personnel charge at an employee of the Jammu and Kashmir government during a protest in Jammu January 30, 2008. Hundreds of demonstrators gathered on Wednesday during a protest to demand better labour conditions, as police used water cannons to disperse them. REUTERS/Amit Gupta (INDIAN-ADMINISTERED KASHMIR) REUTERS

Adrenaline stimuleert. Een ongedacht lange sprint kunnen trekken omdat je zo ongelooflijk boos bent op degene die je net beroofde. Bij angst gebeurt hetzelfde maar dan ren je de andere kant op. In conflictsituaties komt er nog een hormoon bij: testosteron. Hoge temperaturen doen trouwens ook een duit in het zakje. En dan krijg je dit. We zijn in India bij een demonstratie van regeringsambtenaren. Ze protesteren tegen de lage honorering van hun werk. Op de kiosk wordt reclame gemaakt voor de krant The Shadow. De slogan is ‘Hard News With Soft Touch’. Dat geldt zeker niet voor de man die op de twee agenten komt aflopen. Iemand gaat hier klappen krijgen. Vreemd omdat het slachtoffer niet bezig lijkt te zijn met een nietsontziende aanval. Hij steekt zijn rechterhand uit alsof-ie zich wil voorstellen. Zelfs als de man me zou aanvallen zou ik gezien zijn postuur en de afwezigheid van een wapen redelijk ontspannen reageren. Misschien zelfs wat lacherig, we zijn immers ook nog in de meerderheid. Hormonen belemmeren dit soort reflecties. De impuls heeft hier het vetorecht. Gezien de lengte van de wapenstok en de kracht van de uithaal gaan hier zeer harde klappen vallen. Eenmaal bezig is de impuls moeilijk te stoppen. Ook als de man op de grond ligt zal men doorgaan. Hoe minder getuigen, hoe langer men doorgaat. Hoe minder herkenbaar, hoe langer men doorgaat. Daarom zijn helmen met een donker vizier ook geen goed idee. Waterkanonnen, paarden en veel, veel kortere stokjes zijn betere ideeën.

    • Joop van der Pligt