Smartegeld voor Bruni

De Ierse prijsvechter Ryanair moet een schadevergoeding betalen van 60.000 euro aan Carla Bruni, de kersverse echtgenote van de Franse president Nicolas Sarkozy. Dit heeft een rechter in Parijs gisteren bepaald. Ryanair maakte vorige week in een advertentie ongevraagd gebruik van een foto van het toen nog ongetrouwde stel. „Met Ryanair kan mijn hele familie naar mijn bruiloft komen”, liet Ryanair Carla Bruni in de begeleidende tekst zeggen.

Bruni en Sarkozy, die afgelopen zaterdag daadwerkelijk in het huwelijk traden, vonden het gebruik van hun namen niet acceptabel en stapten naar de rechter. Bruni eiste 500.000 euro genoegdoening, de Franse president wilde het symbolische bedrag van één euro. De rechtbank in Parijs achtte de klacht van het echtpaar Sarkozy-Bruni gisteren gegrond, maar verlaagde wel de geëiste som. De advocaat van Carla Bruni zei dat het geld naar een goed doel zal gaan. Carla Bruni (40), een voormalig topmodel, is afkomstig uit een bemiddelde Italiaanse familie; in de jaren zeventig week ze met haar ouders uit naar Frankrijk. Waarschijnlijk zullen de Bruni’s geen gebruik hebben gemaakt van Ryanair, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, gemeten naar aantal passagiers in Europa.

Ryanair accepteerde de uitspraak gisteren meteen en zei de 60.001 euro te zullen betalen. De Ieren bieden zelfs meer aan. „Wij hebben onze advocaten opdracht gegeven president Sarkozy ook nog eens 60.000 euro te geven, te besteden aan een goed doel dat hij zelf mag uitkiezen”, zo liet een woordvoerder in een verklaring vanuit Dublin weten.