Smartegeld voor Bruni

Advertentie van Ryanair A reproduction made 28 January 2008 shows an newspaper advertisment for budget airline Ryanair, featuring a picture of the French President Nicolas Sarkozy and his girlfriend Carla Bruni, which was published in the French in the popular daily Le Parisien the same day. In the advertisement shows the couple smiling dreamily as a caption next to Bruni reads: "With Ryanair, my whole family can come to my wedding." Their lawyer, Thierry Herzog, said 30 January 2008 that Sarkozy and Bruni wrere suing Ryanair for using their picture without their authorization and that a Paris court was to hear the complaint 31 January 2008. Sarkozy is seeking a symbolic sum of one euro in damages while Bruni is demanding 500,000 euros (740,500 US dollars) from Ryanair for violation of their right to privacy. AFP PHOTO / DESK AFP

De Ierse prijsvechter Ryanair moet een schadevergoeding betalen van 60.000 euro aan Carla Bruni, de kersverse echtgenote van de Franse president Nicolas Sarkozy. Dit heeft een rechter in Parijs gisteren bepaald. Ryanair maakte vorige week in een advertentie ongevraagd gebruik van een foto van het toen nog ongetrouwde stel. „Met Ryanair kan mijn hele familie naar mijn bruiloft komen”, liet Ryanair Carla Bruni in de begeleidende tekst zeggen.

Bruni en Sarkozy, die afgelopen zaterdag daadwerkelijk in het huwelijk traden, vonden het gebruik van hun namen niet acceptabel en stapten naar de rechter. Bruni eiste 500.000 euro genoegdoening, de Franse president wilde het symbolische bedrag van één euro. De rechtbank in Parijs achtte de klacht van het echtpaar Sarkozy-Bruni gisteren gegrond, maar verlaagde wel de geëiste som. De advocaat van Carla Bruni zei dat het geld naar een goed doel zal gaan. Carla Bruni (40), een voormalig topmodel, is afkomstig uit een bemiddelde Italiaanse familie; in de jaren zeventig week ze met haar ouders uit naar Frankrijk. Waarschijnlijk zullen de Bruni’s geen gebruik hebben gemaakt van Ryanair, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, gemeten naar aantal passagiers in Europa.

Ryanair accepteerde de uitspraak gisteren meteen en zei de 60.001 euro te zullen betalen. De Ieren bieden zelfs meer aan. „Wij hebben onze advocaten opdracht gegeven president Sarkozy ook nog eens 60.000 euro te geven, te besteden aan een goed doel dat hij zelf mag uitkiezen”, zo liet een woordvoerder in een verklaring vanuit Dublin weten.