Schudden die billen!

Met zijn solo-cd The Fatty Boom Project brengt Ro Krom een ode aan mooie, swingende vrouwenbillen

De veelzijdige muzikant vertelt over zijn nieuwe plaat.

De Fatty Boom-rage komt uit Jamaica en was een ode aan mooie, swingende billen. Foto Magnum Photos JAMAICA. 2005. Contact email: New York : photography@magnumphotos.com Paris : magnum@magnumphotos.fr London : magnum@magnumphotos.co.uk Tokyo : tokyo@magnumphotos.co.jp Contact phones: New York : +1 212 929 6000 Paris: + 33 1 53 42 50 00 London: + 44 20 7490 1771 Tokyo: + 81 3 3219 0771 Image URL: http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP=Mod_ViewBoxInsertion.ViewBoxInsertion_VPage&R=2TYRYD9JFODT&RP=Mod_ViewBox.ViewBoxZoom_VPage&CT=Image&SP=Image&IT=ImageZoom01&DTTM=Image&SAKL=T D'Agata, Antoine;Magnum

Producer, muzikant, rapper en deejay Ro Krom is gefascineerd door welgevormde vrouwenbillen. Voor zijn solo-cd The Fatty Boom Project liet de muzikant achttien bevriende (collectieven van) producers, remixers en deejays een versie maken van zijn gezongen ode aan mooie, swingende billen. Laidback Luke, Easy Aloha’s, C-Mon en Longplayers behoren tot de contribuanten. Bij elkaar vormt die veelkleurige muziek het uitgangspunt voor live-evenementen, waar Ro zal deejayen en optreden met zijn ritmesectie BSG Beats, gastvocalisten en reggaemuziek van The Upsessions.

Ro heeft een twintigjarige staat van dienst bij onder andere Gotcha!, Ro & Paradise Funk, Raggende Manne, Olabola en de huidige livebezetting van Kraak & Smaak. Waar haalde hij de inspiratie en de tijd vandaan om deze solo-cd te maken?

„Ik ben een grote fan van ska- en reggaemuziek. In de jaren zestig had je op Jamaica de zogenaamde Fatty Boom-rage. ‘Girl you got a fatty boom’ betekende zoiets als ‘Meisje wat heb jij een dikke reet!’ Bedoeld op een vrolijke, positieve manier, als ode aan mooie swingende billen. Net zoals rappers nu tracks uitbrengen waarin ze antwoorden op elkaars beledigingen, had je toen een hele serie Fatty Boom-plaatjes. Bij Kraak & Smaak speelden we een track waar zo’n tekst van mij heel goed bij klonk. Dat werd een groot succes bij optredens. Omdat het nummer niet zo goed tussen de discofunk van een Kraak & Smaak-album zou passen, heb ik er zelf een cd van gemaakt.

„Het album moest binnen korte tijd af, want live spelen met Kraak & Smaak is op dit moment mijn belangrijkste bezigheid. Dus heb ik al die producers carte blanche gegeven met de zangpartij die ik hier in mijn huisstudiootje had opgenomen.

„Het is geen loeizware muziek geworden, want het gaat er natuurlijk om dat er op een feestelijke manier met die billen geschud moet gaan worden. Als jong jongetje ben je geneigd om eerst te kijken naar blonde vrouwen met grote borsten en een slank figuur. Maar mooie billen zijn minstens zo belangrijk, vind ik nu. Er mag ook best wat vlees aan een vrouw zitten. Ik zie veel liever goed gevulde meisjes die tevreden zijn met hun postuur dan alleen maar van die chagrijnige slanke types.

„Breakbeat, funk en ska zijn de muzieksoorten die het beste bij mij passen. Op de cd zijn daar bijvoorbeeld ook Afrosoul en techno bij gekomen, van AIFF en Laidback Luke.

„Live wordt het een interactie van deejay en muzikanten. Het moet zich op het podium ontwikkelen, telkens met andere zangers en instrumentalisten. Meer op een jazz-manier dan met een vaste band waarmee je alles al helemaal plat gerepeteerd hebt. Dit is veel leuker dan jezelf opsluiten en liedjes schrijven; hier gebeurt alles spontaan.

„Een hit is voor mij een liedje dat in je hoofd blijft hangen, niet per definitie iets dat wekenlang in de hitparade staat. De platenindustrie is in de afgelopen jaren onherkenbaar veranderd. Het wordt steeds moeilijker om een cd uit te brengen.

„Ik voel me in de eerste plaats een podiumartiest. Heel even heb ik er aan gedacht om als onderdeel van de show meisjes in te huren die met hun kont zwaaien. Nergens voor nodig, bedacht ik me, want in het publiek zul je genoeg meiden met mooie billen zien.”

The Fatty Boom Project speelt zaterdag in Paradiso in Amsterdam en op donderdag 13 februari in Exit, Rotterdam.Luister naar een liedje via nrcnext.nl/links