Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Rijksrecherche zoekt VWA-lek

Minister Verburg (Landbouw, CDA) heeft de Rijksrecherche opdracht gegeven uit te zoeken hoe een intern onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vorige week in de openbaarheid heeft kunnen komen. Dat heeft ze gisteren in de Tweede Kamer gezegd. Het rapport inventariseert in detail de misstanden bij de controle op de vleessector. Toezicht op naleving van de regels en sancties bij gebleken overtredingen zijn „onvoldoende”, concludeert dit interne VWA-rapport. De Stichting Varkens in Nood publiceerde het rapport op haar website.

De Partij voor de Dieren zegt vandaag een spoeddebat over de VWA te zullen aanvragen. Een artikel dat vandaag in het weekblad Vrij Nederland verschijnt over de VWA biedt volgens Kamerlid Esther Ouwehand zicht op zoveel nieuwe misstanden dat een nieuw debat met de minister gerechtvaardigd is. De problemen worden onder meer veroorzaakt, aldus Ouwehand, door privatisering van de controle, waardoor de sector feitelijk zichzelf keurt. (NRC)