Regering in Belgrado onder druk door ruzie over relatie met EU

Belgrado. Binnen de Servische regering is een felle ruzie losgebarsten over de relatie met de Europese Unie. Aanleiding voor de ruzie is het politieke akkoord dat de EU Servië aanbiedt. Het voorziet onder andere in een versoepeling van het visumregime en steun bij een eerste stap op weg naar een Servisch EU-lidmaatschap. De twee pro-Europese partijen binnen de coalitieregering, de Democratische Partij (DS) van de zondag als president herkozen Boris Tadic, en G17 Plus, willen het politieke akkoord op 7 februari laten ondertekenen. De Democratische partij van Servië (DSS), van premier Vojislav Kostunica, wil daar niets van weten. Minister van Onderwijs Zoran Loncar (DSS) hekelde de EU omdat zij het document heeft toegestuurd één dag na de verkiezingsoverwinning van Tadic. Hij noemde dat ”een vorm van chantage”. Kostunica zei dat als Servië het document tekent, het het eerste land is dat ”indirect” Kosovo erkent. De Servische minister van Infrastructuur zei dat de Servische regering voor ”een diepe crisis” staat en deze maand nog kan vallen over meningsverschillen over Kosovo en het akkoord met de EU.