Recherche op zoek naar lek bij VWA

Minister Verburg (Landbouw, CDA) heeft de Rijksrecherche opdracht gegeven uit te zoeken hoe een intern onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vorige week in de openbaarheid heeft kunnen komen. Dat heeft ze gisteren in de Tweede Kamer gezegd.

Het rapport inventariseert in detail de misstanden bij de controle op de vee- en vleessector. Toezicht op naleving van de regels en sancties bij gebleken overtredingen zijn „onvoldoende”, concludeert dit interne VWA-rapport. Als overtredingen van regels worden geconstateerd, volgen er geen sancties. De Stichting Varkens in Nood publiceerde het rapport vorige week.

Het rapport dateert van januari 2007, maar is nooit openbaar gemaakt. Verburg is nooit op de hoogte gebracht van het rapport. De minister heeft het afgelopen jaar de controle op de export van vee proberen te verscherpen, maar de minister werd toen teruggefloten door haar eigen partij.

De Partij voor de Dieren zegt vandaag een spoeddebat over de VWA te zullen aanvragen. Een artikel in Vrij Nederland over de VWA biedt volgens Kamerlid Esther Ouwehand zicht op zoveel nieuwe misstanden dat een nieuw debat met de minister gerechtvaardigd is. De problemen worden onder meer veroorzaakt, aldus Ouwehand, doordat de sector feitelijk zichzelf keurt. Controles op vee worden uitgevoerd door veeartsen, die ook een zakelijke relatie hebben met de bedrijven die ze moeten controleren.

Lees eerdere artikelen over de VWA op nrc.nl/economie