Preppy looks en gewaagde Afrikaanse gitaar-riffs

CD van de week CD POP Vampire Weekend. Idem. XL ****

CD van de week

CD POP

Vampire Weekend. Idem. XL ****

De nieuwe band Vampire Weekend, uit Brooklyn, onttrekt zich aan de New Yorkse stereotypen. Hier geen stoffig haar met Leger Des Heils-outfit, en chaotische muzikale uitspattingen. De muzikanten van Vampire Weekend omarmen de ‘preppy-look’ (collegetruien en penny-shoes) en spelen transparante popliedjes. Ook in de teksten speelt grotestadsneurose geen rol, zanger Ezra Koenig kiest het vocabulaire van de lifestyle-glossy: van Louis Vuitton tot kreeftenpoot en krijtstreep.

Maar wat Vampire Weekend tot een verrassing maakt is de vrijheid die de groep binnen het popliedje heeft gevonden. De hoge opgewonden stem van Koenigs balanceert op een gewaagd bouwsel van kortaffe Afrikaans klinkende gitaar-riffs, marcherende drums, en vogelgeluiden nabootsende koorzang (in Blake’s Got A New Face), of zelfs iets ongebruikelijks als een cellosolo of klavecimbelloopje.

De groep is nogal eens vergeleken met Talking Heads, om de Afrikaanse invloeden, maar de muziek van Vampire Weekend klinkt afgeronder en milder. Bovendien zijn, anders dan bij Talking Heads, de Afrikaanse gitaarloopjes hier geen statement, maar, zo te horen, een toevallige vondst. Net als de klavecimbel geen verwijzing is naar Barokmuziek maar het resultaat van het zoeken naar een ‘eigen’ geluid. En daar is de groep op subtiele manier in geslaagd.

Hester Carvalho

Beluister de cd van Vampire Weekend in zijn geheel op nrcnext.nl/muziek