Peter R. en de opwinding in Amerika

Telefoontjes vanuit Nederland. Hoe groot is de opwinding in Amerika over Peter R.?

Euh.

Vlak daarna, telefoontjes van andere Nederlandse correspondenten hier in de stad. Was ik ook gebeld door mijn redactie over die opwinding?

Ja dus. Dat was raar, terwijl Nederland zich bezighield met de zaak en alle aandacht mede rechtvaardigde omdat de kwestie groot nieuws zou zijn in Amerika, hield Amerika zich met hele andere dingen bezig. Sportwedstrijd Super Bowl (we wonnen, dank u). Super Tuesday. Een schietpartij in een kledingwinkel in Chicago.

Het is moeilijk na te gaan waar zo’n verhaal begint, maar in ieder geval zag ik dat ook wij op de NRC-site berichten van het Nederlandse persbureau ANP hebben overgenomen met de kop “Media VS volgen Holloway-zaak op de voet“, inclusief met zinnetjes als “Ook zij wijdden uitgebreide nieuwsverhalen aan de Holloway-kwestie op hun websites” en “De zaak-Holloway wordt in de Verenigde Staten met veel belangstelling gevolgd”.

Ik geef toe, een enkeling had het erover. Wat wil je ook, met ruim 2.000 tv-zenders die allemaal strijden om de gunst van de kijker die - zo bleek dus ook in Nederland weer - al snel warm loopt voor dode meisjes, bekentenissen en undercover camerawerk. Maar het overgrote deel van de nieuwsprogramma’s besteedde geen seconde aandacht aan de hele kwestie. Hier wat ik er in next voorafgaand aan de uitzending over schreef, hier in NRC Handelsblad de reacties (en het ontbreken daarvan) na de uitzending in de VS.

Het enige avondjournaal buiten ABC (maar die hadden de Peter R.-rechten gekocht, dus dat is logisch) dat uitpakte met de zaak, was het populistische Fox News. Dat wil zeggen: na een paar minuten aan ‘Aruba Mystery’ ging ook voor Fox het leven weer door. We hebben even foto’s gemaakt zodat je een indruk krijgt hoe je zo’n programma moet inschatten, en hoe groot die ‘opwinding’ was ten opzichte van ander ‘nieuws’.

manbijthond1.jpg
Dat beeld ken je. Joran sprak hier Nederlands, iemand las simultaan de Engelse vertaling op, en er was ondertiteling.
manbijthond2.jpg
Jorans advocaat deed zijn cliënt af als leugenaar. Hij zegt wel vaker iets, “dus alles wat hij zegt, moet je gewoon terzijde schuiven”. Daarna diverse items over…
manbijthond3.jpg
…een man die een arsenaal aan legerwapens had aangelegd…
manbijthond4.jpg
…iets over het schandaal van steroïde gebruikende honkballers…
manbijthond5.jpg
…agenten oefenen om een aanval op de ondergrondse in New York aan te kunnen…
manbijthond6.jpg
…nog iets over die schietpartij in een kledingwinkel…
manbijthond7.jpg
…in Kansas City moest een vliegtuig een noodlanding maken, iedereen kwam er heelhuids vanaf…
manbijthond8.jpg
…jonge ouders gebruiken hun baby als afleiding om een potje met wisselgeld van de toonbank te stelen…
manbijthond9.jpg
…in Houston viel een man in een put…
manbijthond10.jpg
…in Florida bleek een automobilist bij een bezoek aan de garage een kat op zijn motorblok gehad te hebben…
manbijthond11.jpg
…iets over een inspirerende soldaat en de Giants (go, Giants!)…
manbijthond12.jpg
…en het weer.

Tot zover alle opwinding. Back to you, Peter.