‘Paxo’, de grootinquisiteur van de BBC

Jeremy Paxman presenteert de actualiteitenrubriek ‘Newsnight’ op de BBC. Hij geniet faam wegens zijn scherpe interviews. „Te vaak is een vraaggesprek een dialoog tussen doven.”

Jeremy Paxman: „Een goed interview is als je echts iets nieuws te weten komt.” (Foto www.alphagalileo.org) Foto: www.alphagalileo.org

Floris van Straaten

Jeremy Paxman, de grootinquisiteur van de BBC die politici in het actualiteitenprogramma Newsnight vaak de stuipen op het lijf jaagt met zijn vlijmscherpe tong, schrikt ook buiten het bereik van de camera’s niet terug voor stevige uitspraken.

Wat hij van mensen uit de wereld van de public relations denkt? „Allemaal oplichters, die zich bezighouden met het opdienen van halve waarheden”, houdt hij bezoekende correspondenten in de kantine van het BBC-complex voor. Paxman zelf laat zich de mond niet snoeren, zoals zijn bazen bij de BBC meer dan eens hebben ondervonden. Worden er bezuinigingen overwogen op Newsnight dat hij sinds 1989 presenteert? Paxo, zoals hij liefkozend wordt genoemd, roept meteen dat het een schande is.

Newsnight, elke avond goed voor een miljoen kijkers, geldt al sinds zijn oorsprong in 1980 als het vlaggenschip onder de actualiteitenprogramma’s van de BBC. Dat is deels te danken aan eigen primeurs van de zestig journalisten die aan het programma zijn verbonden, en aan de intelligente en vaak geestige manier waarop ze thema’s behandelen.

Het is bovendien een eigenzinnig programma. Soms wordt vrijwel de hele uitzending uitgetrokken voor één onderwerp. Dat kan over de toekomst van kernenergie gaan of over de stand van zaken in Irak. „We hebben echt een ongelooflijke mate van vrijheid”, zegt Newsnight-hoofdredacteur Peter Barron. Newsnight geniet bovenal faam wegens zijn scherpe interviews, een genre waarin Paxman uitblinkt. Beroemd is zijn interview met de Conservatieve politicus Michael Howard uit 1997. Liefst twaalf keer stelde Paxman dezelfde vraag (Did you threaten to overrule him?) omdat hij vermoedde dat de politicus niet de hele waarheid sprak. Telkens weer probeerde de arme Howard er met ontwijkende antwoorden van af te komen. Ook Paxmans Newsnight-collega’s Kirsty Wark en Gavin Esler staan bekend als scherpzinnige presentatoren en ondervragers. Maar Barron verhult Paxmans dominerende rol niet. „Jeremy is gewoon een ster. Het is in veel opzichten ‘the Paxman show’. Maar roep dat niet te hard tegen hem, dat hoort hij niet graag.”

Paxman zelf geeft intussen als eerste toe dat niet elk interview spannend uitpakt. „Gisteren hadden we onze minister van Financiën Alistair Darling”, vertelt hij. Vertwijfeld heft hij de ogen ten hemel om aan te geven dat er met de beste wil van de wereld geen informatieve, laat staan spannende televisie van viel te maken.

„Soms kom je bij zo’n interview tot een vruchtbare ontmoeting maar vaak blijft het een dialoog tussen doven. Een goed interview is wanneer je echt iets nieuws te weten komt.” Neemt hij zijn vragen van tevoren door met zijn gasten, zoals op de Nederlandse televisie wel gebeurt? „Dat is wel het laatste wat ik zou doen. Zo’n vragenlijstje leidt maar af. De sleutel tot een geslaagd interview is goed te luisteren naar de antwoorden van je gesprekspartner.”

Ook Paxmans invloed kent echter grenzen. Al zijn protesten ten spijt ontkomt Newsnight niet aan bezuinigingen. Het programma moet het de komende drie jaar steeds met vijf procent minder stellen. Dit jaar heeft het programma zo’n acht miljoen pond (10,7 miljoen euro) te besteden.

Paxman: „We sturen onze mensen tegenwoordig minder vaak voor zes weken op pad in moeilijke landen.” Hoewel Paxman inmiddels 57 jaar oud is en financieel ook via enkele goed verkopende boeken geen zorgen kent, denkt hij niet aan stoppen. „Ik raak nog steeds opgewonden van Newsnight. Je weet nooit precies hoe de dingen die dag zullen lopen.” Dan beent hij energiek terug naar de redactie.

Het interview met Michael Howard: www.nrc.nl/media

    • Floris van Straaten