Oranje: nog meer afvallers voor duel Kroatië

Bondscoach Marco van Basten heeft gisteren op het laatste moment Urby Emanuelson opgeroepen voor de vriendschappelijke wedstrijd van vanavond tegen Kroatië.

De speler van Ajax arriveerde vandaag in Split, waar het Nederlands voetbalelftal in het Poljud-stadion de eerste van een reeks oefenduels speelt (aanvang 20.30 uur) in de aanloop naar het Europees kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk (7-29 juni). Van Basten besloot hiertoe omdat het onzeker is of verdediger Wilfred Bouma en middenvelder Denny Landzaat kunnen meedoen. Ze hebben beiden last van een lichte hamstringblessure. Het zou vandaag bij de warming-up duidelijk worden of zij inzetbaar zijn.

Bouma sloeg gisteren de hele groepstraining over. Landzaat verliet het afsluitende partijspelletje voortijdig. „We moeten afwachten hoe het woensdag met hen gaat”, verklaarde Van Basten. „Op basis daarvan nemen we een beslissing. Joris Mathijsen had ook nog wat kleine klachten, maar die haalt het denk ik wel.”

De blessures van Landzaat en Bouma betekenden de zoveelste tegenvaller voor Van Basten. De bondscoach kan tegen Kroatië ook al geen beroep doen op Robin van Persie, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy, Clarence Seedorf, André Ooijer en Orlando Engelaar.

Het nut van de oefenwedstrijd laat zich door de vele afwezigen raden. De duels met Kroatië en Oostenrijk (26 maart) zijn wel bepalend voor de sfeer waarin Oranje zich vanaf 20 mei bijna dagelijks op de eerste wedstrijd van het EK tegen Italië (9 juni) voorbereidt. „Het blijft een oefenwedstrijd”, zei Van Basten gisteren na de laatste training voor het duel met Kroatië. „De uitslag is daarom niet het allerbelangrijkste, maar we willen zeker niet tegen een zeperd aanlopen. Dat kunnen we niet gebruiken. Ook niet met de vele geblesseerde spelers. Ik denk overigens dat we nog steeds een goed elftal op de been kunnen brengen.”

Van Basten had het zichzelf eenvoudig kunnen maken door tegen een andere tegenstander dan Kroatië te oefenen. De ploeg van bondscoach Slaven Bilic maakte vorig jaar november met een historische zege op Engeland (2-3) grote indruk op Wembley. „We willen deze mooie prestatie herhalen door ook van Nederland te winnen. We beschouwen dit als een echt kwalificatieduel”, zei Bilic, die in tegenstelling tot zijn Nederlandse collega wel alle belangrijke spelers kan opstellen.

„Ik merk aan alles dat ze koste wat kost willen winnen”, zei Van Basten. „Ik vind het ook opvallend dat ze hier niet met blessures kampen. Ze willen dolgraag vechten voor volk en vaderland. Dat lijkt bij ons misschien iets minder. Maar ook wij willen winnen.” (ANP)