Opnieuw besmetting in Twents ziekenhuis

In het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede is opnieuw een patiënt besmet geraakt met een variant van de multiresistente bacterie acinetobacter Baumanni. Daarmee is het aantal patiënten op de intensive care (IC) van dit ziekenhuis die deze bacterie heeft opgelopen, gestegen naar vier.

Twee van de besmette patiënten zijn de afgelopen dagen overleden, maar volgens het ziekenhuis niet door de resistente bacterie. Om privacyredenen wil de woordvoerder niet zeggen wat de doodsoorzaken zijn. „Dit staat los van die bacterie. Op een IC overlijden naar verhouding veel mensen.”

MST sluit niet uit dat er nog meer patiënten besmet zijn geraakt of nog besmet raken. „Theoretisch bestaat die kans”, aldus de woordvoerder, omdat de bron van deze bacterie zich nog steeds in de IC bevindt.

In de loop van vandaag kan één van de eerder besmette patiënten naar huis, waardoor er één besmette patiënt achterblijft. Op de IC lagen vanochtend acht patiënten. Het ziekenhuis kan de patiënten niet naar een ander vertrek of een ander ziekenhuis brengen, omdat die niet voldoen of er geen plaats is. In Nederland is een tekort aan IC-bedden. De besmette mensen in de IC worden wel geïsoleerd.

De patiënt loopt vooral gevaar als hij bij infecties antibiotica gebruikt. Als hij is besmet met de variant van de acinetobacter Baumanni, is die erg resistente bacterie zeer moeilijk te bestrijden en kan levensbedreigend zijn.

Om de opnamecapaciteit in de Twentse IC niet te veel aan te tasten, hebben militairen twee weken geleden in enkele dagen op het parkeerterrein van de MST een nood-IC gebouwd. Hierin staan twaalf bedden, die zijn bestemd voor nieuwe patiënten.

De bacterie is wel lastig voor ziekenhuismedewerkers. Zij moeten na een bezoek aan de intensive care grondig worden ontsmet en mogen, zolang de infectie duurt, niet met deze patiënten op de intensive care in aanraking komen.