Obesitas kost de zorg minder

Mensen met ernstig overgewicht zijn goedkoper voor het Nederlandse zorgstelsel dan gezonde mensen. Ze overlijden gemiddeld eerder en daardoor aan ‘goedkopere’ ziektes dan gezonde mensen. Dit schrijven Nederlandse wetenschappers deze week in het online wetenschappelijk tijdschrift Public Library of Science Medicine Journal. Het resultaat is verrassend, omdat wereldwijd altijd is verondersteld dat obesitas-preventieprogramma’s de gezondheidszorg juist kosten bespaart. De bevindingen zijn gebaseerd op een simulatiemodel waarin de medische kosten van drie groepen Nederlanders zijn berekend: gezonde mensen, rokers en zwaarlijvigen. Die laatste groep blijkt het duurst tot het 56ste levensjaar. Maar omdat gezonde mensen gemiddeld jaren later sterven maken die uiteindelijk de meeste medische kosten. „Behandeling van longkanker is kort omdat mensen dat niet lang overleven. Worden mensen eenmaal oud genoeg voor Alzheimer, dan stijgen de kosten aanzienlijk”, aldus de onderzoeksleider. (NRC)